Panují jisté nejasnosti, co že vlastně kryje naše modrá kartička zdravotního pojištění a proč bychom si měli kupovat cestovní pojištění na dovolené v rámci EU, když naše modrá kartička zdravotního pojištění platí všude v EU? Pro potřeby tohoto článku to lze zjednodušit konstatováním, že všichni občané EU mají rovná práva na zdravotní péči v kterémkoli státě EU, jako mají místní občané dané země. To však platí pouze pro veřejná zdravotnická zařízení a i tam si budete hradit případnou spoluúčast tak, jako místní občané. Pro představu například v Chorvatsku je to 10 kun za návštěvu lékaře, 50 kun za specialistu, 100 kun za den v nemocnici. V Rakousku zaplatíte cca 6 EUR za recept a 12 – 20 EUR za den v nemocnici.

Pokud však navštívíte soukromé zdravotnické zařízení, zaplatíte si plnou cenu z vlastní kapsy. A pozor, v horských střediscích je většina zdravotnických zařízení soukromá. Zásahy horské služby a letecký transport nejsou navíc hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Takže na dovolenou po EU rozhodně jeďte s cestovním pojištěním.

Nespornou výhodou cestovního pojištění je, že nemusíte řešit starost o to, zda ten doktor v místě pobytu je veřejný nebo soukromý, jazykovou bariéru a jiné věci. Prostě zavoláte na asistenční službu a vyřídíte vše hezky česky, resp. asistenční služba vyřeší spoustu věcí za vás.

A nejde jen o ty dovolené. Je běžné, že lidé jezdí do zahraničí také pracovat. O pravidlech pojištění pro pracující občany si něco řekneme později v jiném článku.

CHCETE VÝHODNÉ CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ?

Nechte si zdarma poradit od odborníků a získejte levné cestovní pojištění, které přesně odpovídá Vašim potřebám.