Silnice přetínají krajinu, která je plná zvěře. Lesy, louky, pole, zahrady a dokonce i města jsou domovem všelijakých druhů zvířat, která čas od času silnici musí překonat. Bohužel je nikdo nenaučil se rozhlížet a počkat, až auto přejede, a tak jich ročně velké množství skončí pod koly aut.

Střet se zvěří je ve skutečnosti čtvrtá nejčastější příčina dopravních nehod v Česku. Průměrně je jich ročně hlášeno kolem 6 – 8 tisíc, ale zvířat je ve skutečnosti usmrceno mnohem více, protože většina nehod hlášena není, zvláště s menšími zvířaty, které nijak nepoškodí auto. Průměrná škoda na automobilu při střetu se zvířetem je přes 30 000 korun (zdroj: Besip).

Kdy nejvíce hrozí srážka se zvířetem?

Nejnebezpečnější dobou pro střet se zvířetem bývá doba při úsvitu a poté večer a noc. Tehdy dochází k nejvíce nehodám. Je to kvůli tomu, že zvěř je v tuto dobu aktivnější a navíc je zhoršená viditelnost a zvířete na silnici si tak všimnete daleko hůře, než za jasného dne. Některá zvířata, jako třeba srnci či kanci, mají tu nešťastnou vlastnost, že při oslnění ztuhnou a zůstanou nehybně stát uprostřed silnice. Pokud si zvířete všimnete včas, je dobré ztlumit světla a ono uteče, ale většinou bývá na takový manévr příliš pozdě.

Co se týče ročního období, tak statisticky nejnebezpečnějšími měsíci jsou říjen a duben. Na podzim je to kvůli zvýšené migraci zvěře a na jaře dochází k nehodám zvláště kvůli změně času. Nebezpečné jsou i zimní měsíce, kdy je krátký den a tím pádem málo světla a zvířata si také s oblibou pochutnávají na posypové soli.

Jak „správně“ vrazit do zvířete?

Pokud je už srážka nevyhnutelná, určitě se nesnažte zvířeti nějak vyhnout. Nejlepší je podle odborníků prudce brzdit a snažit se udržet auto v přímém směru. Váš automobil je pro čelní srážku konstruován, a i přes pravděpodobné poškození automobilu, zůstane posádka uchráněna. Pokud se budete snažit zvířeti vyhnout, může to dopadnout mnohem hůř. Auto se může dostat do smyku, vyjet ze silnice a vrazit do nějaké horší překážky, než je zvíře. Například do stromu. Jakýkoliv jiný než čelní náraz je mnohem nebezpečnější. Dalším argumentem, proč raději srazit zvíře je, že případné škody nebude pojišťovna hradit z připojištění střetu se zvěří, ale pouze z havarijního pojištění s plnou spoluúčastí.

Nechte si od našeho specialisty spočítat pojištění vozidla

Jak zabránit střetu?

Určitě je důležité předvídat a uzpůsobit styl jízdy aktuálnímu nebezpečí. Pokud projíždíte místem, kde cítíte, že by se na vozovce mohla vyskytovat zvířata, nebo Vás dokonce varuje značka, je dobré zpomalit. Pokud jedete rychlostí 80 kilometrů v hodině a zvíře vkročí do vozovky 60 metrů před Vámi, máte ještě s osobním automobilem, při ideálních podmínkách, možnost dobrzdit. Vaše brzdná dráha bude asi 55 metrů. Při vyšších rychlostech už pravděpodobně dojde ke srážce. Moderní automobily bývají vybavené různými asistenčním systémy, která v mnoha případech dokáží zvíře na silnici rozeznat a srážce zabránit, ale nemůžete na ně spoléhat stoprocentně.

Jaké síly na auto působí při srážce se zvířetem?

Podle testu německého autoklubu ADAC na Vás při srážce působí těžko představitelné síly. Při nárazu do divočáka při rychlosti vozidla 60 km/h, působí divočák na auto silou 3,5 t, což odpovídá váze nosorožce! V infografice níže se můžete podívat na další běžnou zvěř.

Kdo zaplatí škodu na autě?

Pokud se střetnete s lesní zvěří, tak vězte, že ta je zpravidla majetkem „nikoho“ (existují výjimky, například zvěř z obory), a škodu Vám tudíž nikdo nezaplatí. Je tedy zapotřebí být kvalitně pojištěn. Nejlepší je si sjednat kvalitní havarijní (all-risk) pojištění nebo ještě lépe pojištění střetu se zvěří, které Vám budou škodu krýt. Neváhejte nás kontaktovat, naši odborníci Vám poradí, jaký produkt je pro Vás ten nejlepší.

Pokud se střetnete s hospodářskou zvěří, tak za ní nese zodpovědnost její majitel. Pokud se Vám ho tedy podaří dohledat, má povinnost Vám škodu uhradit. Lepší je ale samozřejmě i v tomto případě být kvalitně pojištěn.