Dnes 21. 12. v 11:45 nastane zimní slunovrat. Den kdy slunce vyjde na nejkratší dobu, nebo chcete-li, kdy bude nejdelší noc. Určitě cítíte, že tento den má v sobě cosi magického. V současné době se chystáme na Vánoce, svátek narození Ježíše Krista. Křesťané samozřejmě nebyli prvními lidmi, kteří začali tento svátek slavit. Zimní slunovrat hrál důležitou roli v životech lidí každého národa v historii.

Staří Slované slavili, stejně jako další národy po celém světě, svátek zrození slunce. Hlavním prvkem byl oheň. Zapalovaly se velké fatry, které měly symbolizovat úmrtí boha slunce Dažboga, který se po zimním slunovratu opět rodí. Během roku postupně dospívá, následně chřadne, aby na zimní slunovrat opět zemřel a zase se zrodil. Oné noci mezi úmrtím a narozením tohoto starobylého slovanského božstva nastával na zemi chaos, zjevovaly se mýtické bytosti, a jediné bezpečné místo byla právě fatra, u které lidé probděli celou noc.

Kromě některých zvyků se nám tyto svátky zachovaly také v jazyce. Slované nazývali tento svátek „Kračun“. Toto označení se stále v některých oblastech, například na Slovensku, pro Vánoce používá. Dochovalo se i v některých neslovanských jazycích. V Maďarštině se vánoce řeknou Karácsony nebo v rumunštině Crăciun. Většina z nás toto slovo nikdy neslyšela, protože zde byl silný německý vliv, a tak slovo Vánoce je převzato z německého Weihnachte, tedy svatá noc.

Podobné svátky neslavili pouze Slované, ale například i Germáni. Staré germánské svátky světla Jule nebo Yule se nám do dnešních dnů také dochovaly v mnoha jazycích, vždyť ve švédštině, norštině nebo dánštině se vánoce řeknou Jul. Tento svátek byl pravděpodobně oslavou starogermánského boha Odina.

Starodávné zvyky tu jsou pořád s námi, my se můžeme opět těšit na delší dny a třebas si večer připít sklenkou vína na zimní slunovrat. Tak veselé Vánoce!

Zdroje informací:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kra%C4%8Dun 

http://rodnavira.cz/o-nas/nase-cinnost/kracun/