Technologie, které Vám ušetří peníze

Přemýšleli jste někdy, jak bude vypadat blízká budoucnost pojištění aut? Současný technologický pokrok je nezadržitelný a začíná se promítat i do oblastí, jako je právě pojištění. Jak to bude v praxi vypadat?

Představte si, že při uzavření smlouvy o pojištění dostanete do auta malou telematickou krabičku, která bude sbírat všechny údaje o Vaší jízdě. Bude sledovat Vaši polohu, směr jízdy, styl brždění, styl zatáčení, kolize, dobu jízdy, rozestupy, které si necháváte před sebou a také stav auta. Všechny tyto informace budou následně zpracovávány a vyhodnocovány a na jejich základě Vám bude účtováno odpovídající pojistné. Bude tedy jen na Vás, zda pojištění budete mít dražší či levnější.

Takové systémy rozhodně nejsou hudbou vzdálené budoucnosti, ale realitou současnosti. Některé pojišťovny v zahraničí již takovéto systémy i využívají. Toto pojištění se také nazývá zkratkou UBI (usage based insurance), tedy pojištění založené na používání auta.

Má to své výhody i nevýhody

Mimo pojištění přímo na míru mohou pojišťovny svým klientům poskytovat i vylepšenou asistenci, protože dokáží v reálném čase zaznamenat problém s Vaším automobilem, jeho podstatu, i to, kde nastal, a optimalizovat tak další postup.

Další výhodou je určitě i to, že řídit bezpečně se Vám prostě vyplatí. To má za následek zvýšení celkové bezpečnosti na silnicích. Nezanedbatelným plusem je i to, že telematická technologie zabrání pojistným podvodům, což může být pro pojišťovny poměrně lákavé.

Většímu rozšíření UBI však brání několik technických a morálních překážek. Největší z nich je asi strach z narušování soukromí. Někteří řidiči se necítí komfortně, když někdo cizí monitoruje jejich jízdu, a bojí se dalšího zneužití.

Další překážkou většímu rozšíření je prozatím cena technologií. Kromě krabičky do auta je potřeba datový přenos, který zajišťuje komunikaci s pojišťovnou, vývoj mobilní aplikace pro zákazníky, celá infrastruktura včetně řídícího centra a dalších náležitostí implementace a provozu technologie. V tomto ohledu je nutné zmínit, že potřebné technologie budou čím dál tím častěji integrální součástí nových aut. Bude tak stačit je aktivovat pro komunikaci s pojišťovnou.

Časem se tak UBI bude v nabídkách pojišťoven, a to i těch tuzemských, objevovat stále častěji. Dorůstá totiž generace lidí, kteří s moderními technologiemi vyrostli a jsou zvyklí je efektivně využívat. Dále platí, že která pojišťovna dříve „naskočí do rozjetého vlaku“, ta získá větší část zákazníků.

Všechny nové trendy v pojištění aut za Vás neustále sledujeme. Jakmile bude nějaká z novinek k dispozici, určitě Vám dám vědět. Prozatím Vám nabízíme alespoň klasické povinné ručení a havarijní pojištění za nejlepší ceny. Neváhejte se proto na nás obrátit, aby Vám naši specialisté mohli vytvořit nabídku pojištění podle Vašich představ.

[ninja-popup id=3131 autoopen=true]