Patří budoucnost dorpavy létání?

O létajících autech se diskutuje už hodně dlouho. Nejdříve to byla vize budoucnosti, později více či méně realistické pokusy. Až poslední dobou se o létajících autech s rozvojem technologií začíná mluvit jako o realitě současnosti. Nutno však podotknout, že doba, kdy budeme tyto stroje dennodenně na silnicích, či spíše ve vzduchu, potkávat, je ještě stále poměrně vzdálená.

Nedávno médii prolétla informace o slovenském projektu Aeromobil, který by už v příštích několika letech chtěl začít movitým klientům prodávat svoje auto schopné pohybu po silnici i vzduchem.  Takovýto koncept se však velmi pravděpodobně nedočká masového rozšíření, ať už kvůli své jednomístné kabině, nebo potřebě rozjezdové dráhy ke vzletu.

Zajímavý koncept od Airbusu

Před nedávnem však přišel s velmi zajímavým konceptem francouzský výrobce letadel Airbus. Svůj koncept nazval PopUp. Jedná se o dvoumístnou kapsuli s podvozkem a čtyřmi koly. V případě potřeby se k němu však dá připojit oktokoptéra (8 rotorů), která vypadá velmi podobně jako současné běžně rozšířené komerční drony, pouze je větší.

Koncept by měl být modulární a společnost Airbus ho chápe jako součást systému městské dopravy, který by fungoval následovně. Pomocí mobilní aplikace byste si vybrali bod začátku a konce cesty a zarezervovali byste si vozítko na určitý čas. Systém umělé inteligence, kterým by bylo vozítko vybaveno, sám naplánuje trasu, která je vzhledem k současné dopravní situaci nejrychlejší. Sám také určí, zda jet po zemi nebo letět vzduchem. Když dojedete na místo vzletu, kapsule se odpojí od podvozku a je vyzvednuta oktokoptérou, která Vás vynese do vzduchu. Po dosažení požadované destinace se všechny součásti vrátí do nabíjecího doku, kde budou čekat na další zákazníky.

Další zajímavou vlastností vozítek by mělo být, že se dokážou při jízdě po zemi navzájem propojovat a vytvářet tak něco na způsob vlaku či spíše vláčku.

Takovýto model městské dopravy se zdá být hudbou budoucnosti, avšak již letos je v Dubaji plánováno spuštění vzdušné taxi služby, která bude k dopravě po městě využívat velké drony, které mohou převážet cestující.

Hudba blízké budoucnosti

Podobný koncept představil opět i Airbus. V projektu nazvaném „Vahana“ by mělo jít opět o to ulehčit přetížené dopravě ve městech. Na rozdíl od konceptu PopUp by v tomto případě mělo jít čistě o létající stroj. Měl by fungovat na bázi VTOL (vertical take-off and landing), tedy vertikálního přistávání a vzletu. Řízení by opět měla převzít umělá inteligence, do jejíhož vývoje investuje Airbus nemalé prostředky.

Projekt Vahana (foto: Airbus)

První testy jsou plánovány již na konec letošního roku. Do roku 2020 by tým pracující na projektu Vahana měl rád produkční prototyp, který by měl být prvním certifikovaným bezpilotním letadlem na světě.

U konceptu Vahana je zamýšleno, že by létající vozítka měla fungovat na bázi sdílených aut, tedy něco jako dnes UBER. Ale na rozdíl od konceptu PopUp si zde lze lépe představit i soukromé vlastnictví tak, jak ho dnes známe u aut.

Technologie už máme

Teprve čas ukáže, jestli se koncepty létajících „aut“ ujmou. Jak bylo zmíněno na začátku, tak se o nich hovoří již velmi dlouho, nyní se však zdá, že jsme dospěli do fáze, kdy máme k dispozici potřebné technologie. Například bezpečnost a kapacita baterií dospěly do fáze, kdy jsou použitelné i pro letectví. K dispozici je díky dlouhodobému vývoji nepilotovaných strojů i levná avionika. Významný pokrok jsme zaznamenali i v technologiích detekce překážek, díky čemuž je bezpečně proveditelný nepilotovaný vzlet a přistání a vyhýbání se překážkám ve vzduchu. Také nedávné pokroky v automatizované výrobě a montáži kompozitních materiálů umožňují výrobu malých létajících strojů ve velkém objemu, což při tradičních postupech nebylo možné.

Na rozdíl od dřívějška, kdy se podobnými projekty zabývali spíše různí snílci, jsou nyní do těchto inovací ochotné investovat velké renomované společnosti. To znamená, že věří v jejich komerční úspěch, což je velmi důležitý faktor.

Až přijde čas, tak Vám budeme připraveni pojistit i Váš létající vůz. Prozatím Vám však můžeme nabídnout pouze velmi výhodné pojištění „nelétajících“ aut.