Plánujete kupovat ojeté auto a nevíte, jak nejlépe vybrat, aby šlo o co nejkvalitnější vůz, který se za první zatáčkou nerozsype? Připravili jsme pro Vás návod, jak takové auto vybrat a ověřit jeho kvalitu než se rozhodnete pro koupi.

jak přepsat auto na nového majitele - auto na prodej

Kde hledat ojeté auto

Dnes si již není nutné vybírat auto přímo v bazaru z vystavených exemplářů přímo na place. Většina bazarů vystavuje prodávané automobily na internetu. Navíc existují různé agregátory nabídek, kde najdete nabídku od rozličných bazarů na jednom místě. Nesmíme zapomenout ani na internetová tržiště, kde mohou svá auta prodávat soukromníci nebo dovozci ojetin ze zahraničí. Můžete si tak udělat dobrý přehled o situaci na trhu, o tom za kolik se Vámi požadovaný model běžně prodává a v jakém stavu.

Po provedení takového průzkumu trhu Vám doporučujeme vybrat si několik nabídek, které Vás zaujaly, a teprve potom vyrazit na jejich obhlídku.

Je lepší koupit auto v bazaru nebo u soukromníka?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Pokud chcete mít koupi auta co nejjednodušší, tak je lepší zvolit bazar, kde za Vás většinou zařídí veškeré potřebné náležitosti. Nákupem u soukromníka máte naopak šanci ušetřit, protože odpadá provize autobazaru. Když kupujete auto u soukromníka, je také větší šance, že uvidíte skutečný stav auta. Některé bazary mají v tomto ohledu poněkud pošramocenou pověst kvůli stáčení tachometrů a vydávání bouraných aut za „téměř nová po důchodci“. Pokud byste chtěli auto z bazaru, obraťte se na nás, máme velkou síť spolupracujících autobazarů, kterým důvěřujeme, a které Vám můžeme s klidem doporučit.

Ať už si vyberete bazar či soukromníka, důležité je auto před samotnou koupí důkladně prohlédnout a prověřit jeho stav.

Kontrola před koupí

Pokud sami autům velmi dobře nerozumíte, doporučujeme s sebou na obhlídku vzít zkušeného automechanika, který dokáže rozpoznat i zdánlivě skryté vady. Pokud nikoho takového nemáte a nechce se Vám za jeho služby platit, můžete posoudit stav auta i sami. Na co si dát pozor Vám poradíme v následujících odstavcích.

Ověření historie vozidla online

Na internetu je dnes u většiny aut možné, a to včetně těch ze zahraničí, ověřit jejich historii. Postačí Vám znát VIN kód vozidla. Na jeho základě budete schopni dohledat skutečný nájezd vozidla, historii škod na vozidel, zkontrolovat stáří a zemi původu vozidla nebo to, zda vozidlo není hlášené jako kradené. Tuto službu poskytuje několik společností. Cena u specializovaných firem se pohybuje kolem 500 Kč.

Ověření online sice nenahradí fyzickou prohlídku automobilu, ale může Vám při výběru velmi pomoct.

Na co je třeba si dát pozor?

Nejprve prozkoumejte vizuální stav vozidla zvenku. Podívejte se, jestli má lak na všech částech vozidla stejnou barvu, jestli některé díly nenesou známky demontáže a následné montáže nebo jestli jsou spáry na obou stranách vozidla stejně široké. Je také možnost koupit si měřič tloušťky laku (dají se sehnat už kolem 500 Kč) a změřit tloušťku laku. Ta by měla být na všech částech vozidla přibližně stejná. Pokud by měl nějaký díl výrazně vyšší tloušťku laku, je možné, že vozidlo bylo v tom místě bouráno.

Můžete se zaměřit i na větší detaily. Například na šroubky, které drží blatník, a které lze vidět pod kapotou. Obvykle jsou tyto šroubky nastříkané společně s okolím. Pokud je tomu na jedné straně jinak, nebo jsou šroubky „ožvýkané“, může to být známka toho, že daný díl někdo měnil.

Je také nutné zkontrolovat korozi na vozidle. Nejčastěji se koroze objevuje na podvozku, výfuku, spodních okrajích dveří nebo lemech blatníků. Pokud zjistíte zvýšenou korozi, tak raději dejte ruce od takového auta pryč.

Dále je třeba pořádně prohlédnout interiér vozu, jestli nenese známky nadměrného opotřebení, které nekorespondují s udávaným nájezdem vozidla. Prohlédněte si zejména volant, sedačku řidiče nebo řadící páku. Pokud je udáván relativně nízký nájezd, ale části interiéru vykazují značné opotřebení, je pravděpodobné, že byl tachometr stočen.

Zkontrolujte také, zda interiér nenese známku výměny airbagů. To by značilo poměrně vážnou nehodu v minulosti.

Nastartování vozidla

Po důkladné prohlídce auto nastartujte. Úplně na začátek zjistěte, jestli se po otočení klíčkem rozsvítí všechny kontrolky. Pokud ne, můžete to signalizovat fakt, že některou z kontrolek někdo ručně vypnul, aby zakryl nějakou vadu. Když naopak nějaká z kontrolek bude svítit i po nastartování, tak to také není dobré znamení. Častým problémem bývají filtry pevných částic. Rozsvícená kontrolka diagnostiky motoru může značit právě poruchu tohoto filtru. Jeho oprava je velmi drahá záležitost.

Soustřeďte se i na zvuk motoru. Pokud při startování slyšíte nepatřičné zvuky, značí to, že motor není v pořádku. Stejně tak se podívejte na to, co vychází z výfuku. Pokud výfuk výrazně kouří, může to indikovat obvykle také nějaký problém s motorem.

Zkušební jízda

Určitě vždy trvejte na možnosti zkušební jízdy. Při jízdě nejlépe poznáte, jak se auto chová.

Při jízdě byste neměli slyšet žádné vibrace nebo nepřirozené zvuky. Při brždění by auto nemělo cukat a při akceleraci by měl plyn reagovat plynule bez výrazných prodlev nebo ztráty výkonu.

Vozidlo by nemělo „táhnout“ ani doprava nebo doleva. Zkuste také motor vytočit do vyšších otáček a sledovat, jak se chová.

I když narazíte na vůz, který se Vám líbí, tak doporučujeme nejdříve vyzkoušet několik vozidel, než přistoupíte k samotné koupi. Zejména kvůli srovnání, abyste si byli jistí, že opravdu kupujete to nejlepší, co za daných podmínek trh nabízí.

Vozidlo ze zahraničí

V době internetu je také lákavé koupit ojeté vozidlo v zahraničí. Nejčastěji se tak děje v Německu. Postup je více méně stejný jako při koupi v Česku. Průzkum trhu je dobré si udělat dopředu na internetu (například agregátor nabídek mobile.de ).

Pokud Vás daná nabídka zaujme, tak rozhodně doporučujeme prodávajícímu nejdříve zavolat, a ověřit si, zda je nabídka stále platná a případně si zarezervovat termín prohlídky. Jinak by se mohlo stát, že přijedete na místo a zjistíte, že auto již bylo prodané.

Pokud kupujete auto v Německu z bazaru, je také často možné dohodnout nižší cenu. Není totiž výjimkou, že bazary vlastní přistěhovalci z Turecka nebo arabských zemí, kteří jsou na smlouvání o ceně na místě zvyklí.

Ať už koupíte auto od soukromníka nebo v bazaru, před přihlášením je nutné ho vždy pojistit. Využijte pro tyto účely naše služby a nechejte si spočítat kvalitní pojištění od našich specialistů. Můžete nás poptat i online pomocí dotazníku.

Přejeme Vám mnoho bezproblémových kilometrů s „novým ojetým vozem“.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ

VAŠEHO AUTA