Od 1. července 2020 můžete při uzavření povinného ručení obdržet zelenou kartu, která nebude vytištěná na zeleném papíře, nýbrž na bílém. Zároveň bude pouze jednostranná.

jak přepsat auto na nového majitele - auto na prodej

Je to takto podle zákona v pořádku a bude Vám taková bílá zelená karta uznána?

Při jízdě autem má řidič povinnost mít s sebou takzvanou „zelenou kartu“. Zelená karta je dokladem, který potvrzuje, že vozidlo má platné povinné ručení. Tento doklad je platný jak v České republice, tak v celé Evropské Unii a dalších zemích Evropy, které jsou vyznačeny přímo na zelené kartě. Každá pojišťovna může mít seznam zemí mírně odlišný.

Od 1. 7. 2020 vstoupila v platnost úprava, která umožňuje, že zelená karta už nemusí být zelená, ale tento doklad může být na bílém podkladu. Bíla zelená karta je opět platná ve všech zemích, jako zelená. Nemusíte tak mít strach, že by Vám ji na Vašich cestách někde neuznali.

Je nadále platná i zelená karta na zeleném papíře?

Ano, tato karta je až do konce své platnosti validní. Pokud si během roku 2020 a první polovině roku 2021 sjednáte povinné ručení, je možné, že od pojišťovny stále dostane kartu na zeleném papíře. Pojišťovny je mohou vydávat až do 31. 6. 2021, a to kvůli tomu, aby mohly spotřebovat své zásoby zelených formulářů.

Musím s sebou stále vozit zelenou kartu fyzicky v autě?

Ano, to je stále nutné. Karta naskenovaná v mobilu by nemusela být považována za platnou. Časem se ovšem počítá s tím, že se fyzická podoba karty úplně zruší a Vy se tak budete moct prokázat pouze elektronickým dokumentem uloženém například ve Vašem telefonu.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ

VAŠEHO AUTA