Označení „lovci nehod“ se používá pro společnosti, které na místo nehody vyšlou své zaměstnance, kteří tam dorazí sami bez zavolání. Tito lidé se na místě nehody často objeví ještě dřív, než stačí dorazit policie nebo záchranka. V nastalém zmatku dokáží využít stresové situace, jakou nehoda určitě je, a nabízejí poškozeným, čest výjimkám, nevýhodné a často nekvalitní a předražené služby.

Ty většinou zahrnují kompletní proces od odtahu auta do servisu, přes opravu až po vyřízení pojistné události u pojišťovny.

Lovci nehod většinou tvrdí, že jejich služby jsou zdarma. Budou po Vás ale pravděpodobně chtít podepsat plnou moc a další dokumenty. Účastník nehody se v nastalém zmatku těžko bude seznamovat s tím, co vlastně podepisuje. Dokumenty však často obsahují řadu smluvních pokut, které se pohybují v řádech až několika tisíc korun. A když se rozhodnete nevýhodnou spolupráci ukončit, budete také muset platit pokutu v řádu tisíců korun.

Využití služeb lovců nehod Vás nakonec může stát ještě mnohem více peněz, než jen smluvní pokuty. Vaše auto je totiž většinou odtaženo do neautorizovaného servisu, kde není garantováno, že opravy budou provedeny v odpovídající kvalitě. Nejenže tedy budete muset další opravy hradit z vlastních prostředků, ale auto se může dokonce stát nebezpečným. V souvislosti s tím je také zvýšené riziko použití neoriginálních nebo dokonce použitých náhradních dílů, které bude servis účtovat jako nové.

Nebezpečím bývá také umělé navyšování ceny opravy

Dalším rizikem je záměrné prodlužování doby oprav. Cílem tohoto kroku je navýšit půjčovné za náhradní auto. V takovém případě by Vám pojišťovna uhradila náhradní automobil pouze na standartní dobu, a vy tak budete muset doplácet zbytek. Diskutabilní bývá i kvalita samotného náhradní vozidla, které často není adekvátní náhradou za Vaše auto.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ

VAŠEHO AUTA

Jak mám tedy postupovat v případě nehody?

Nejdůležitější je samozřejmě zachovat klid a chladnou hlavu.

Volejte asistenční službu Vaší pojišťovny, jejíž číslo naleznete na zelené kartě. Pokud nemáte zelenou kartu zrovna po ruce, můžete také volat na číslo 1224. To je číslo linky pomoci řidičům, která je v provozu 24h denně a kde Vám poradí, jak dále postupovat.

Jak se lovcům nehod ubránit?

Nikdy po nehodě nepodepisujte žádnou smlouvu s kýmkoliv, koho jste nevolali. Kdyby na Vás s podpisem někdo tlačil, tak určitě trvejte na tom, že si chcete přečíst, co podepisujete. V takových případech se lovci nehod většinou začnou cukat a vymlouvat a z místa nehody brzy nato zmizí.