Mnozí z Vás míří o prázdninách do zahraničí vlastním autem nebo si ho alespoň v cílové destinaci půjčují. Každá země má svá specifika, co se dopravních předpisů týče. Některé předpisy ale opravdu stojí za to.

Pozor na to, v čem řídíte

Pokud v letních pařácích rádi svléknete tričko a chodíte jen tak do půl těla, tak pozor v Thajsku. Tam je podle zákona zakázáno řídit auto bez zakrytí horní části těla. Pokud tak budete přistiženi, hrozí Vám tučná pokuta.

V americkém státě Kentucky mohou ve vedrech ženy sednout za volant pouze v plavkách. Ale má to jeden háček. Musí s sebou totiž mít zbraň pro případ potřeby sebeobrany, nebo musí být doprovázeny alespoň dvěma policisty. Vypadá to, že v Kentucky jsou ženy v plavkách za volantem častým cílem místních banditů.

Kdybyste chtěli řídit úplně nazí, tak v Německu s tím nebudete mít problém, protože auto je považováno za Váš soukromý prostor. Ale nezapomeňte se obléct, než z auta vystoupíte.

Mnoho řidičů musí nosit brýle. Pokud je to Váš případ a chystáte se do Španělska, tak vězte, že v autě musíte mít brýle dvoje. Ty, co nosíte a ještě jedny náhradní. Zní to poměrně logicky, protože když jedny rozbijete, jak byste potom řídili domů nebo do nejbližší optiky?

Pokud byste naopak na cestu nechtěli koukat vůbec, tak nejezděte do Alabamy. Tam je totiž nezákonné řídit automobil se zavázanýma očima.

Předpisy pamatují i na Vaše mazlíčky

Jestliže máte doma nějakého domácího mazlíčka a chtěli byste ho vzít na dovolenou s sebou, tak pozor. Ne všude je to tak jednoduché.

Pokud chcete svézt v Itálii psa v autě v prostoru pro pasažéry, tak by podle předpisů měl být připoután stejně jako Vy.

Na Aljašce si pejska do auta vzít můžete, ale rozhodně ho během jízdy nemějte připevněného na střeše. To je zde zakázané.

Jestliže budete chtít vzít na projížďku svoji gorilu, tak v Massachusetts musí podle zákona sedět na sedadle pro pasažéry. Takže ji určitě nedávejte do kufru.

Když vyrazíte do tepla na Floridu, tak byste neměli přivazovat svého aligátora, kozu nebo slona k parkovacímu automatu. Pokud tedy zrovna neplatíte za parkování, to pak není problém.

Pokud v Saudské Arábii potkáte na silnici velblouda, tak dávejte pozor, protože velbloudi mají právo pohybu po silnici stejně jako auta a musíte je bezpečně předjet.

Při řízení ve venkovských oblastech Jižní Afriky raději zpomalte. Podle zákona musíte zastavit, pokud Vám dá pastevec signál, že chce přecházet silnici se svým stádem dobytka.

Saně na dálnici (ne)patří

Pokud byste řídili saně a napadlo Vás, že to vezmete po dálnici, tak v Ontariu není problém, ale pouze v případě, že k nim máte připevněny, alespoň dva zvonky.

Jestliže si na čistotě auta příliš nepotrpíte a myčku navštěvujete sporadicky, tak pozor v Rusku. Tam můžete dostat pokutu, pokud pojedete ve špinavém autě.

Pít či nepít?

Všichni samozřejmě vědí, že pít alkohol před jízdou, natož při jízdě autem, se nesmí. Co však asi překvapí je, že na Kypru byste během řízení neměli pít ani vodu. Takže když dostanete žízeň, tak raději zastavte.

Ve Francii si bez sklenky vína dovede svůj den představit málokdo. Proto je zde také povoleno mít při jízdě osobním autem až 0,5 promile alkoholu v krvi. Pokud tento limit však překročíte, hrozí Vám tvrdé tresty. Proto ve Francii patří k povinné výbavě také alkoholtester, abyste si mohli být opravdu jistí, že můžete usednout za volant.

Pokud byste náhodou byli na dovolené v Saudské Arábii a chtěli navštívit významné poutní místo Mekku, tak byste měli vědět, že do města vede dálnice, která je ale určena pouze pro muslimy. Jako nemuslimové musíte zvolit alternativní trasu.

Jak vidno, nikdy si nemůžete být jistí, jestli dodržujete všechny předpisy. Některé naopak nedodržovat snad ani nelze. Ať už však jedete kamkoliv, nezapomeňte si své auto pojistit u Modul Servisu. Naši specialisté Vám pomohou najít pojištění přímo na míru za ty nejlepší ceny.

 

[ninja-popup id=3131 autoopen=true]