Norsko. Je známo, že toto skandinávské království  patří mezi nejbohatší země světa s jednou z nejvyšších životních úrovní. Hlavním turistickým lákadlem Norska je však bezpochyby nádherná příroda. Od rozsáhlých lesů plných borůvčí a rašelinišť, přes vysoké hory pokryté ledovcovými poli, rozsáhlé náhorní plošiny plné jezer, ikonické, hluboko do vnitrozemí zařízlé, fjordy až po rozsáhlou polární pustinu na severu země.

Zázrak pod hladinou

Norsko si své přírody váží, ale zároveň se nebojí o ní podělit s návštěvníky tak, aby mohli obdivovat její krásu. Kus přírody, lidským očím většinou skrytý, má představit také nový projekt norské architektonické kanceláře Snøhetta. Ta nedávno představila projekt restaurace nacházející se částečně pod hladinou Severního moře. Pro objekt byl zvolen velmi trefný název „Under“. Toto norské slovo znamená stejně jako v angličtině „pod (pod něčím)“. Zároveň však znamená také „zázrak“. Tedy Under má být něco jako „zázrak pod hladinou“.

Budova má být postavena na jižním pobřeží Norska. Její plášť bude vyroben z robustního betonu a bude asi metr široký, aby zajistil dostatečnou ochranu v nehostinných podmínkách pod mořskou hladinou. Celá budova pak pro návštěvníka shlížejícího na ni zvenku bude zdánlivě připomínat potopenou loď. Část budovy bude totiž ponořená pod hladinou moře, zatímco druhá část bude vystupovat těsně nad hladinu.

Lákadlo pro podmořský život

Funkce budovy však nebude jen čistě turistická. Její betonový plášť bude mít hrubou texturu, která by tak měla lákat různé mušle, aby se přichytily na povrchu a postupně tak vytvořily umělý útes. Ten by měl dále přitahovat ještě více podmořského života a zároveň také čistit moře. Pro návštěvníky tak bude restaurace ještě atraktivnější, neboť uvidí bohatší podmořský život.

Interiér restaurace bude svojí atmosférou návštěvníkům připomínat pobyt na mořském dně. Stěny budou vyvedeny v hlubokých modrých a zelených odstínech inspirovaných barvami mořského dna. Champagne bar nabídne tlumenější barvy, které budou připomínat útesy, skály a písek. Atmosféru bude dokreslovat jedenáct metrů široké panoramatické okno roztažené přes celou čelní stěnu.