Značná část řidičů bere povinné ručení spíše jako „nutné zlo“, než jako doopravdy užitečnou službu. Vybírají si proto často ten nejlevnější možný produkt na trhu bez ohledu na jeho kvalitu. Možná i Vy si říkáte, že z povinného ručení v případě nehody nic mít nebudete, tak nemá cenu platit cokoliv navíc. Skutečnost je ale jiná.

Pravidlo ZIP - správné řešení

Pozor na limit!

Zákonný minimální limit na povinné ručení je 35/35, tedy 35 milionů na újmy na zdraví pro každého poškozeného a 35 milionů na souhrnné újmy na majetku. Základní limit ale v mnoha situacích nemusí stačit. V takovém případě musí viník nehody zbylé náklady, které jsou nad limit, zaplatit ze svého. Zdá se Vám 35 milionů hodně?
Tak si vezměte například situaci, kdy způsobíte nehodu, jejíž účastníkem je i kamion, který převáží drahé součástky, které jsou potřeba pro výrobu v průmyslovém podniku. Kvůli tomu, že tyto součástky nejsou včas dodány, továrna musí počkat další dva dny na novou dodávku. Během této doby musí být výroba pozastavena a společnosti vzniká újma za ušlý zisk. Ta se sama o sobě může vyšplhat na desítky milionů korun. Když k tomu navíc připočtete škody na kamionu a převážených součástkách, tak se do základního limitu určitě nevejdete.

Ještě pravděpodobnější je, že Vám nebude stačit limit na újmy na zdraví. Skutečná cena lékařských zákroků, i těch, které se nám mohou zdát jako banální, může být totiž opravdu vysoká. Stejně tak, jako částky, které jsou následně vypláceny jako náklady na léčbu a následnou rekonvalescenci a rehabilitaci. Dále to také mohou být prostředky, které jsou vypláceny jako náhrada za snížení společenského uplatnění nebo ztráty na výdělku za dobu léčení. Tyto náklady nezřídka kdy mohou přesáhnout klidně i sto milionů korun.

Dalším příklad může být situace, kdy způsobíte nehodu, při které z havarované cisterny vytečou nebezpečné chemikálie do blízkého rybníka. V důsledku toho dojde k úhynu všech ryb, znečištění vody v rybníku a v navazujících tocích a také půdy pod rybníkem. V takovém případě budete muset uhradit ušlý zisk z prodeje uhynulých ryb, stejně jako nákladnou sanaci vod a půdy. Je téměř jisté, že ani v takovéto situaci Vám zákonný limit nebude stačit.

A představa, že musíte ze svého doplácet miliony nebo i desítky milionů korun, není moc příjemná. Proto určitě doporučujeme při sjednávání povinného ručení sáhnout po vyšších limitech. Nebojte se, dvojnásobný limit rozhodně neznamená dvojnásobnou cenu pojištění. A jaký limit si tedy zvolit? Pojišťovny většinou nabízejí limity 50/50, 70/70, 100/100 a 150/150. Někde můžete narazit i na vyšší limity. My bychom Vám doporučili si vždy sjednávat limit alespoň 100/100. Vyšší limity navíc často obsahují i další benefity, o kterých se můžete dočíst v následujících odstavcích.

Pravidlo ZIP článek

Mohu získat nějaké plnění z povinného ručení i já?

V dnešní době už je běžné, že ze svého povinného ručení můžete čerpat výhody i Vy. Nejběžnější součástí povinného ručení jsou asistenční služby, které využijete zejména v situacích, kdy se Vaše vozidlo porouchá nebo poškodí ať už v důsledku zaviněné, nebo nezaviněné nehody. Platí, že čím vyšší limit zvolíte, tím větší rozsah asistenčních služeb získáte. Mezi benefity patří například odtah, vyproštění, poskytnutí náhradního vozidla, ubytování v hotelu, zajištění náhradní dopravy vlakem či letadlem, pomoc v případě zabouchnutých klíčů ve vozidle, pomoc v případě záměny paliva a mnoho dalších.

Pokud byste si přáli komplexnější produkt, pak můžete využít našeho online sjednavače asistenčních služeb.

Pravidlo ZIP článek

K produktům s vyššími limity často získáte také úrazové pojištění řidiče, krytí střetu se zvěří nebo krytí škod na vlastním vozidle do určitého limitu.

Jak si sjednat správné povinné ručení?

V současné době se rozmáhá trend sjednávat si povinné ručení online. To Vám však příliš nedoporučujeme. Při online sjednání Vám nikdo neporadí ohledně produktů, a navíc často zaplatíte víc, než musíte. Více o tom, proč si nesjednávat pojištění vozidla pomocí online srovnávačů, si přečtěte zde.

V Modul Servisu Vám nabízíme možnost poptání pojištění online, ale samotné srovnání a posouzení provedou naši specialisté, kteří Vám následně zašlou kalkulaci s informacemi o produktech i s doporučením, který produkt by Vám mohl nejvíce vyhovovat.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ

VAŠEHO AUTA