Dopravní nehoda není nikdy příjemnou věcí. V některých případech ale mohou po nehodě nastat neobvyklé a nepříjemné situace. Například když pojišťovna odmítne hradit škodu či jí hradí jinak, než byste si představovali. Přečtěte si o některých z těchto situací, abyste věděli, jak případně při nehodě postupovat.

Pravidlo ZIP - správné řešení

Nevyplnění záznamu o nehodě

Při popojíždění v koloně do Vás lehce narazí auto za Vámi. Abyste zbytečně nezdržovali ostatní, domluvíte se s viníkem, že si zavoláte později a vše dořešíte. Viník však při následném kontaktování veškerou vinu popře. Pokud nemáte svědky nebo záznam z kamery v autě, bude se Vám v takovém případě cokoliv těžko dokazovat.

Doporučujeme Vám proto vždy s viníkem vyplnit záznam o dopravní nehodě, který jste povinni vozit s sebou. Podle registrační značky viníka si následně můžete na webu ČKP (České kanceláře pojistitelů) ověřit, u které pojišťovny je pojištěn – ODKAZ. Určitě nezapomeňte nechat záznam podepsat od obou stran, jinak by byl považován za neplatný.

V bezvědomí po nehodě

Jestliže jste po nehodě převezeni do nemocnice, je vaše auto odtaženo na policejní záchytné parkoviště. V takovém případě se nemusíte obávat, že by Vám pojišťovna neproplatila škodu. Až budete propuštěni, stačí běžným způsobem kontaktovat pojišťovnu. Dále se vše bude řešit klasickým způsobem. Aby Vám však byl proplacen poplatek za stání na odstavném parkovišti, budete potřebovat doložit lékařskou zprávu.

Jedna nehoda jako dvě pojistné události?

Řidič si v koloně nechal pouze malý rozestup. Kvůli tomu v jednu chvíli nedobrzdil a lehce narazil do auta před ním. V tu chvíli ale zpanikařil, dal zpátečku a narazil i do auta za ním. Při řešení pojistné události tuto nehodu pojišťovna vyhodnotila jako dvě pojistné události a řidič tak musel zaplatit dvakrát spoluúčast. Je to takto správně? Ano. Jedná se o dvě samostatné nehody, i když těsně po sobě. Jiné by to bylo v případě, kdy byste například dostali smyk, narazili do svodidel a auto si tak poškodili z více stran, potom by se jednalo pouze o jednu pojistnou událost.

Nehoda v půjčeném autě

Představte si, že půjčíte svému dobrému známému auto a ten s ním způsobí dopravní nehodu. Naštěstí máte auto havarijně pojištěné, a tak si říkáte, že se zase vlastně až tak moc nestalo. Poté na Vás ale čeká nemilé překvapení. Pojišťovna se rozhodla Vám zdražit pojistné. Má na to právo, když auto řídil někdo jiný?

Bohužel ano. Škoda byla proplacena z Vaší pojistky, a tak se malus přičte na vrub Vám.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ

VAŠEHO AUTA

Formulář o záznamu o dopravní nehody

V případě, že nehoda není nijak vážná, tedy když není nikdo zraněn nebo usmrcen, když není poškozen majetek třetí strany nebo jakákoliv součást pozemní komunikace a škoda na žádném z aut nepřesáhne 100 000 korun, je dnes běžné sepsat pouze záznam o dopravní nehodě a není nutno volat policii. V případě, že auto řídí někdo jiný, než majitel, je však vždy nutné zavolat policii a sepsat protokol. Nutno podotknout, že se většinou toleruje podpis v rámci rodiny (manžel – manželka).

Nehoda s vozíkem

Každý ví, že jízda s vozíkem je věc poměrně náročná, obzvlášť couvání. Představte si, že při podélném parkování s vozíkem neodhadnete vzdálenost a poškodíte přední část automobilu za Vámi. Škoda bude pokryta z povinného ručení, ale pozor, ne vozíku, ale Vašeho auta! Z pojištění vozíku by se plnilo, kdyby způsobil škodu nezávisle na autě. Například, kdyby se při špatném zajištění samovolně rozjel z kopce.

Nehoda na vlastním pozemku

Když přijedete domů, tak jste většinou rádi, že už všechny nástrahy provozu máte za sebou. Vaše pozornost opadá a může se tak stát, že neodhadnete vzdálenost a při couvání vrazíte do zdi vlastního domu, nebo například škrábnete auto při vjezdu do garáže.

Bohužel, ani jednu z těchto škod Vám pojišťovna neuhradí. Pojištění totiž platí pouze při provozu na pozemních komunikacích, nikoliv na soukromých pozemcích. Dokonce ani na závodním okruhu Vaše pojištění platit nebude.

Nehoda se zraněním

Když způsobíte lehkou nehodu, ke které není třeba volat policii a stačí pouze vyplnit záznam o nehodě, nezapomeňte do něj zanést i informace o případných zraněních účastníků nehody. V případě, že někomu způsobíte zranění, které nezanesete do záznamu o nehodě, pojišťovna odmítne náklady na léčení hradit z Vašeho povinného ručení, a poškozený se tak bude obracet na Vás. Může vyvolat občansko-právní spor. V takovém případě určitě obratem kontaktujte svoji pojišťovnu, aby mohla být ve sporu přítomná. Když dá soud poškozenému za pravdu, pojišťovna za Vás náklady zaplatí.

Odtah vozidla

Jak se říká „za dobrotu, na žebrotu“. Pomůžete odtáhnout nepojízdné vozidlo. Jeho řidič však posléze na křižovatce nedobrzdí a nabourá Vás. Ani v tomto případě nemůže od pojišťovny očekávat plnění z povinného ručení taženého auta. Takovouto nehodu totiž pojišťovna posuzuje stejně, jako kdybyste si způsobili škodu vlastním vozíkem.

Nezbývá Vám tudíž nic jiného, než se dohodnout s viníkem nehody. Nejzazší možností je jít s případem k soudu.

Samozřejmě, že nejlepší je vůbec nebourat, ale když se tak stane, tak doufáme, že Vám naše rady přijdou vhod. Nabízíme Vám samozřejmě také možnost výhodného sjednání povinného ručení. Stačí vyplnit krátký dotazník a naši specialisté už Vám vytvoří nabídku přesně podle Vašich potřeb.