Najíždění na dálnice nebo víceproudé silnice se v dnešní době nevyhne žádný řidič, a proto je důležité tuto zdánlivě banální dovednost správně zvládat. Bohužel na silnicích je stále vidět velké množství řidičů, kteří připojovací pruhy neumí správně využívat a často tak kvůli tomu vznikají velmi nebezpečné situace.

Jak správně najíždět na dálnici

Získejte správnou rychlost

Pokud se chcete bezpečně zařadit na dálnici, je bezpodmínečně nutné před odbočením z připojovacího pruhu získat stejnou nebo vyšší rychlost, jako mají auta jedoucí v pruhu, do kterého se plánujete připojit. Pro potřebné zrychlení využijte celou délku připojovacího pruhu.

Nedostatečná nájezdová rychlost je jedna z nejčastějších chyb řidičů. Skoro to vypadá, jako kdyby se někteří řidiči báli pořádně sešlápnout plynový pedál. Tím ohrožují nejenom rychle jedoucí vozidla po dálnici, ale také vozidla, která jedou v připojovacím pruhu za nimi a nemají kvůli tomu čas pořádně akcelerovat, i kdyby chtěli.

| OBRÁZEK 1

Dojeďte až nakonec připojovacího pruhu

Určitě také nezapomeňte vždy použít blinkr, abyste řidičům za Vámi dali najevo, že se chystáte vjet na dálnici, a oni tak mohli přizpůsobit svoji jízdu. Pamatujte však, že při vjíždění na dálnici nemáte přednost a řidiči již jedoucí po dálnici Vám nemusí uvolnit cestu.

Chování ostatních řidičů

Důležité je také sledovat chování ostatních řidičů jedoucích po dálnici, na kterou se chcete připojit. Každý se totiž může zachovat jinak. Někdo Vám může uvolnit cestu tím způsobem, že se zařadí do levého jízdního pruhu, a Vy tak budete mít více času se zařadit. Pokud je hustý provoz a řidič za Vámi vyhodnotí, že byste mohli mít problém se zařadit, může lehce zpomalit, aby Vám dal dostatek času a prostoru k zařazení. Další variantou je, že řidič za Vámi naopak zrychlí a uvolní Vám tím mezeru k zařazení. Je důležité správně tyto signály přečíst.

Podjíždět připojovacím pruhem je povoleno

Dobré je také pamatovat na fakt, že připojovacím pruhem můžete „podjíždět“ vozidla jedoucí po dálnici. To se hodí v případech, kdy souběžně vedle Vás jede pomalu jedoucí vozidlo, například kamion. Kdybyste čekali, až Vás kamion předjede a Vy tak budete mít prostor na zařazení, nezískali byste potřebnou rychlost k najetí na dálnici, a mohli byste snadno způsobit nebezpečnou situaci. Když ale vyhodnotíte, že při plné akceleraci stihnete kamion zařazovacím pruhem předjet a zařadit se před něj, neporušujete žádné dopravní předpisy. Nutno upozornit, že toto pravidlo se týká pouze situace, kdy najíždíte na dálnici. V případě, že už po dálnici jedete, rozhodně nevyužívejte připojovací pruh k předjíždění pomaleji jedoucích vozidel.

| OBRÁZEK 2

Nikdy v připojovacím pruhu nezastavujte

Zastavení na konci připojovacího pruhu je velmi nebezpečné. Zrychlit z nuly alespoň na 100 km/h zabere běžnému auto v průměru kolem 10 vteřin. Auto jedoucí po dálnici rychlostí 130 km/h za 10 vteřin ujede asi 360 metrů, nehledě na to, že velká část aut jede ještě rychleji. Takové auto se k Vám zezadu přiblíží velmi rychle, a pokud ještě nebudete mít dostatečnou rychlost, bude muset velmi prudce brzdit, čímž ohrozí i další řidiče jedoucí za ním.

Pokud by se však už stalo, že na dálnici nestihnete vjet včas, raději pokračujte v jízdě po krajnici a zařaďte se, co nejdříve to půjde. Je to bezpečnější, než zastavovat.

| OBRÁZEK 3

Nezařazujte se zbrkle

Až příliš často jdou vidět řidiči, kteří se zbrkle zařazují z připojovacího pruhu příliš brzy a v příliš nízké rychlosti, aniž by získali potřebnou jistotu, že nikoho neohrozí. To je velmi nebezpečné chování, které může vést k nebezpečným situacím. Jak bylo zmíněno výše, je potřeba získat dostatečnou rychlost a k jejímu získaní využít celou délku připojovacího pruhu.

| OBRÁZEK 4

Nezařazujte se zbrkle

Ohleduplnost na prvním místě

Řidiči, kteří jedou po dálnici a vidí, že z připojovacího pruhu se na dálnici chystá zařazovat jiné auto, by měli být ostražití a zejména ohleduplní. To samozřejmě nutně neznamená zbrkle co nejrychleji přejíždět do levého pruhu, které je také častým zdrojem nehod. Především by si před sebou měli vytvořit patřičný rozestup a vytvořit tak mezeru, do které se najíždějící řidič bude moci bez problému zařadit. Důležité je také být připraven na možné nečekané jednání připojujícího se řidiče, který Vás může nečekaně omezit nebo ohrozit.

Co ještě doporučujeme, je vyjíždět na silnice pouze s vhodným pojištěním. V dnešním hustém provozu totiž nikdy nevíte, co se Vám může stát. V Modul Servisu Vám nabízíme možnost nezávazného vyplnění online dotazníku autopojištění. Podle dat získaných z dotazníku Vám některý z našich specialistů následně vytvoří kalkulaci přesně podle Vašich potřeb.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ

VAŠEHO AUTA