Podle zákona mají řidiči v České republice povinnost mít obuté zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března. Platí to však pouze v případě kdy:

  • Je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
  • Lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led, nebo námraza.

V případě, že je i během těchto pěti měsíců hezky a sucho, tak zimní pneumatiky mít nemusíte. Zdání však občas klame. I když se začátkem listopadu nebo koncem března denní teploty mohou šplhat klidně k 15°C, tak ráno a večer mohou atakovat bod mrazu. Proto se nedoporučuje s přezouváním zbytečně otálet. Obecně je doporučováno jezdit na zimních pneumatikách, když teplota klesne pod 7°C, potom směs zimních pneumatik drží na silnici lépe než směs letních pneumatik.

Jak správně najíždět na dálnici

Značka zimní výbava

Na některých místech, především v horských oblastech, se můžete setkat se značkou „zimní výbava“. Tato značka značí vjezd na území, kde musíte mít zimní pneumatiky za každé situace, ne pouze v případech, které uvádí zákon. Značka má platnost také od 1. listopadu do 31. března. Někde může být platnost omezena doplňující tabulkou.

Pokuty

Pokud budete přistiženi při jízdě na letních pneumatikách v podmínkách, kdy zákon vyžaduje zimní pneumatiky, může Vám být udělena bloková pokuta ve výši až 2 000 Kč, ve správním řízení potom pokuta až 2 500 Kč.

Pokud navíc způsobíte nehodu, při které vznikne škoda druhé straně, může mít pojišťovna nárok na vrácení pojistného plnění z povinného ručení, které za Vás zaplatí. V případě havarijního pojištění Vám pojišťovna může plnění krátit nebo jeho vyplacení zcela odmítnout.

Co je zimní pneumatika?

Za zimní pneumatiku je považována pneumatika na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S, M.S, M/S nebo MS či terénní pneumatiky. Hloubka dezénu na vozidle do 3,5 tuny musí být alespoň 4mm a pneumatiky musí být na obou nápravách. V případě vozidel nad 3,5 tuny musí mít zimní pneumatiky hloubku dezénu alespoň 6mm a musí být umístěny na hnaných kolech.

Jaká platí pravidla v sousedních státech?

V Německu a na Slovensku se řídí stejnými pravidly jako u nás. Zimní pneumatiky tu jsou tedy povinné mezi 1. listopadem a 31. březnem v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo lze výskyt těchto jevů předpokládat. V Rakousku je to obdobně s tím rozdílem, že povinnost platí pouze mezi 1. listopadem a 15. březnem. V Polsku jsou zimní pneumatiky pouze doporučené.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ

VAŠEHO AUTA