Přemýšlíte, kdy přezout na letní pneumatiky? Přečtěte si, jestli je rozumné přezouvat hned na začátku dubna, kdy přestává platit povinnost mít zimní pneumatiky, nebo raději ještě nějaký čas počkat.

jak přepsat auto na nového majitele - auto na prodej

31. března končí povinnost mít zimní pneumatiky, znamená, že mám přezout na letní?

Od prvního dubna se již nemusíte bát pokuty za to, že máte letní pneumatiky, nicméně ale doporučujeme sledovat vývoj počasí při plánování, kdy přezout ze zimních na letní pneumatiky. V odpoledních hodinách sice může teplota výrazně stoupat nad 10, někdy i 15 stupňů, ale v ranních hodinách může klidně ještě mrznout. Nejsou vyloučené ani sněhové přeháňky, a to i v nížinách. Proto rozhodně doporučujeme vyčkat s přezutím na dobu, kdy ani ranní teploty nebudou klesat pod 7°C.

Je v ČR povinnost přezout na letní pneumatiky?

Není. V Česku není ze zákona povinnost přezouvat na letní pneumatiky. Někteří řidiči tak například volí možnost dojíždět sjeté zimní pneumatiky. Takovéto praktiky však nemůžeme nedoporučujeme, protože směs zimních pneumatik ve vyšších teplotách ztrácí svoje vlastnosti, především přilnavost. Směs zimních pneumatik je také měkčí, a tím pádem dochází v letních měsících k jejich většímu opotřebení a zkracuje se jejich životnost. Zároveň se zvyšuje i spotřeba vozidla.

Rozdíl mezi zimními a letními pneumatikami

Letní pneumatiky Zimní pneumatiky
Směs Směs je přizpůsobena vyšším teplotám. Díky tomu pneumatika neměkne a nedeformuje se ani na rozpáleném asfaltu. Ideálně funguje při teplotách nad 7 °C. Směs je přizpůsobena chladným teplotám a v mrazu netvrdne. Ideálně funguje při teplotách pod 7 °C.
Tvrdost Pneumatika je velmi tvrdá. Díky tomu je velmi odolná proti poškození, má velmi vysoký kilometrový nájezd a výborné chování na suchu. Pneumatika je měkčí. Obsahuje totiž siliku, která zvyšuje přilnavost na sněhu a ledu. Někteří výrobci používají do směsí i přírodní oleje pro lepší odvádění vody
Drážkování Méně výrazné drážkování a menší prořezání dezénových bloků. Pneumatika má proto lepší styčnou plochu, což zlepšuje stabilitu suchém asfaltu. Výrazný vzorek a husté prořezání dezénových bloků zajišťuje perfektní záběr na sněhu. Četné drážky navíc snadno odvádí vodu a sněhovou břečku.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ

VAŠEHO AUTA