Jedním z největších strašáků vlastníků automobilů je kupodivu kuna. Tato malá šelma totiž dokáže automobil během noci kompletně vyřadit z provozu.

jak přepsat auto na nového majitele - auto na prodej

Proč kuny lezou do motoru?

Kuny do motorů automobilů lezou především během chladných nocí. Láká je zejména zbytkové teplo, které sálá z motoru. Primárním zájmem kuny je tedy příjemně se vyspat.

Co může kuna v motoru napáchat

Bohužel kuna v motoru pouze nespí, ale ráda si i „smlsne“ na jeho součástech. Chutnají jí především různé izolace, hadičky nebo manžety. Kuny v motoru řádí často tak, že ráno svůj vůz ani nenastartujete a škody šplhají do tisíců korun.

Jak se proti kunám bránit

Na obranu proti kunám existuje několik méně či více účinných prostředků, jak proti nim bojovat.

Prvním z nich jsou různé spreje proti kunám. Tyto spreje je nutné pravidelně aplikovat na ohrožená místa motoru, která by následně měla kunám smrdět a odrazovat je tak od nechtěné návštěvy. Sprej stojí většinou kolem 100 – 150 korun. Účinnost spreje však nemusí být stoprocentní, zvlášť, pokud byl aplikován již před delší dobou.

Další možností jsou takzvané plašiče. Ty většinou bývají ultrazvukové, takže jsou pro lidské ucho neslyšitelné, ale pro kuny je jejich zvuk nesnesitelný. Bývají považovány za nejspolehlivější způsob, jak kunu odradit od návštěvy motoru auta. Takovýto plašič se zabuduje přímo do motoru, kde se napojí na autobaterii a zapíná se automaticky po vypnutí motoru. Plašič seženete za cenu kolem 1 000 Kč.

Často se také říká, že kunu odrazuje přítomnost kočky nebo psa v blízkosti vozidla, zejména tedy jejich pach. Stoprocentní ochrana to ale také není.

Nutno podotknout, že kuna je zákonem chráněný živočich, proto určitě nedoporučujeme používat jakékoliv pasti, které by mohly zvířeti ublížit.

Pojištění

Pokud už kuna způsobí na Vašem vozidle nějaké ty škody, tak je dobré mít auto dobře pojištěné. Nejlepší je mít sjednané havarijní pojištění ve variantě all-risk, které mimo jiné kryje „okus“ vozidla, což je právě případ poškození kunou.

Pokud si nechcete sjednávat havarijní pojištění, tak další variantou je sjednat si připojištění proti poškození auta zvířetem k Vašemu povinnému ručení, které většina pojišťoven nabízí. V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ

VAŠEHO AUTA