Máte v autě palubní kameru a chystáte se do zahraničí? Ale dejte si pozor, ne ve všech evropských státech se setkáte s pochopením policie pro používání palubní kamery. Přečtěte si, kde je lepší ji vypnout, nebo dokonce nechat doma.

jak přepsat auto na nového majitele - auto na prodej

Začněme našimi sousedními zeměmi

Německo

V Německu můžete mít palubní kameru během jízdy zapnutou. Pokud byste však chtěli video z jízdy někde zveřejnit, je nutné, aby nebyla rozeznatelná žádná registrační značka, ani obličej žádné osoby.

Rakousko

V Rakousku je to o něco složitější. Jejich pravidla nemají jednoznačný výklad. Ještě nedávno se o Rakousku hovořilo jako o zemi, kde je použití palubní kamery zakázáno a hrozí za to tučné pokuty. Dnes zákon říká, že by všechny pevně instalované kamery snímající veřejný prostor, měly být registrovány u úřadu pro ochranu osobních údajů. Rakouský autoklub ÖAMTC nicméně tvrdí, že se toto pravidlo palubních kamer netýká. V Rakousku tedy již můžete za jízdy natáčet, ale nesmíte své záběry nikde zveřejňovat.

Polsko

Polské zákony se prozatím problematikou palubních kamer nezabývají. Natáčet je tedy povoleno. V případě nahrání Vašeho videa na internet musíte ctít zákon o ochraně osobních údajů. Tedy opět rozmazané registrační značky a obličeje lidí.

Slovensko

V případě Slovenska jsou pravidla podobná jako u nás. Pro osobní i důkazní potřeby můžete palubní kamerou natáčet. Pokud budete chtít záznam nahrát na internet, musíte si pohlídat, aby tváře i registrační značky byly rozostřené. Palubní kamera Vám také nesmí překážet ve výhledu.

Jak je to v dalších zemích

Švýcarsko

V zemi helvétského kříže obecně kameru zakázáno používat není, ale platí pro to několik podmínek, které její použití prakticky vylučují. Pro pořizování záznamu musíte mít zákonný důvod, nemůžete pořizovat záznam po celou dobu jízdy jen tak pro nic za nic. Všichni na videu také musí vědět o tom, že jsou nahráváni. To je evidentně nesplnitelná podmínka. Další podmínkou je, že můžete nahrávat pouze důležité události, z čehož vyplývá, že byste kameru měli zapnout například až těsně před nehodou, což je prakticky nemožné. Ve Švýcarsku je tedy lepší nechat kameru zcela vypnutou.

Francie

Ve Francii je natáčet palubní kamerou povoleno. Kamera pouze nesmí bránit řidiči ve výhledu. Záznam můžete použít i jako důkazní materiál, ale pouze pro policii. Například pojišťovně ho ale poskytnout nemůžete.

Belgie

Nahrávat můžete pouze pro osobní účely. Jakékoliv zveřejnění je zakázáno. Pokud chcete záznam použít jako důkazní materiál, je nutné to nejprve oznámit všem dotčeným stranám.

Maďarsko

V Maďarsku můžete natáčet pro osobní účely. Nicméně kameru musíte mít nastavenou na malé rozlišení a nízkou frekvenci snímků. Navíc musí být záznam do 5 pracovních dnů od pořízení smazán.

Portugalsko

Do Portugalska osobním autem asi cestuje jen málokdo, ale pokud přeci, tak vězte, že právě zde platí z celé EU nejtvrdší předpisy týkající se palubních kamer. V Portugalsku nejen že nesmíte palubní kamerou natáčet, ale nesmíte ji dokonce ani vlastnit. Měli byste ji tedy nechat bezpečně doma, i když cestou projíždíte přes země, které její použití dovolují.

Řecko

V Řecku můžete používat palubní kameru pro osobní účely a jako důkazní materiál pro policii. Záznam nesmíte nikam nahrávat ani ho použít jako důkazní materiál pro pojišťovnu.

Lucembursko

V Lucembursku je zakázáno používat palubní kameru. Můžete ji mít sice v autě, ale nesmí být zapnutá.

Ostatní země

V ostatních evropských zemích není používání kamer nijak omezeno. Můžete tedy natáčet a záznam používat i jako důkazní materiál. Nicméně v případě nahrávání na web je potřeba rozmazat registrační značky i obličeje lidí.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ

VAŠEHO AUTA