Od 1. ledna 2021 se již nebudou na čelní skla osobních automobilů do 3,5 tuny lepit papírové dálniční známky. Ty budou nahrazeny systémem elektronických dálničních známek.

jak přepsat auto na nového majitele - auto na prodej

Co je to elektronická dálniční známka

Tuto známku nebudete muset fyzicky vylepovat na sklo. Při její koupi se registrační značka Vašeho vozu zapíše do databáze a systém tak bude vědět, že vozidlo s danou RZ má oprávnění dálnice používat.

Jak se to bude kontrolovat?

Kontrolu platné dálniční známky budou provádět hlídky Policie ČR s vozidly vybavenými systémem na rozpoznávání registračních značek, a to přímo na dálnici, nebo na parkovištích a odpočívkách. Dále mohou být ke kontrole použity brány vybavené kamerami s technologií rozpoznávání registračních značek.

Pokud budete přistiženi na zpoplatněném úseku bez platné dálniční známky, může Vám být vyměřena pokuta ve výši až 20 000 Kč.

Kde a kdy se bude dát známka koupit?

Budou tři možnosti, jak si elektronickou dálniční známku pořídit.

První a nejjednodušší možností je eshop. V něm si jednoduše zvolíte, jaký typ kuponu si chcete koupit, vyberete datum počátku platnosti a zadáte Vaši registrační značku. Poté objednávku online zaplatíte a můžete vyrazit.

Další možností je nákup na obchodním místě, stejně jako jste byli zvyklí doposud v případě papírových kuponů. Obsluze bude stačit nadiktovat opět tři základní údaje, tedy typ kuponu, počátek platnosti a registrační značku.

Poslední možností je nákup v samoobslužném kiosku, který bude fungovat stejně jako nákup v eshopu, s tím rozdílem, že kiosek bude umístěn na konkrétním místě, například na čerpací stanici či hraničním přechodu.

Dálniční známky na rok 2021 si budete moci kupovat již od 1. prosince 2020. Novinkou je klouzavá platnost roční dálniční známky. To znamená, že vždy platí jeden rok od data počátku platnosti. Takže pokud si například v březnu 2021 koupíte nové auto a zároveň si pořídíte roční dálniční známku, její platnost vyprší až za 12 měsíců, tedy v březnu 2022.

Opravdu dobrý pozor si dejte na správné zadání registrační značky. Po nákupu v eshopu nebo samoobslužném kiosku již nepůjde změnit ani stornovat. Změnit registrační značku půjde pouze v případě, pokud vyberete odložený začátek platnosti. V případě nákupu na obchodním místě, máte 15 minut od zaplacení na změnu údajů (pouze na stejném místě, kde byla známka zakoupena).

Kdo si musí známku pořídit?

Známku si musí pořídit řidiči motorových vozidel nejméně se čtyřmi koly, jejichž maximální povolená hmotnost je 3,5 tuny a kteří chtějí využívat síť zpoplatněných komunikací v Česku.

Od 1. ledna 2021 se rozšíří výčet vozidel osvobozených od poplatku.

Vozidla osvobozená automaticky:

  • Vozidla na elektřinu, vodík nebo hybridní pohon (CO2 do 50g/km) s přidělenou speciální registrační značkou.
  • Vozidla přepravující držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P.
  • Vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastózou.
  • Historická vozidla s přidělenou speciální registrační značkou a průkazem historického vozidla.

Vozidla osvobozená po podání oznámení:

  • Vozidla na elektřinu, vodík nebo hybridní pohon (CO2 do 50g/km) bez přidělené speciální registrační značky.
  • Vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob.

Kolik bude známka stát?

Oproti roku 2020 zůstává cena neměnná. Roční kupon stojí 1 500 Kč, 30 denní 440 Kč a 10 denní 310 Kč. Vozidla s pohonem na zemní plyn nebo biometan mají zvýhodněnou cenu. Roční eko kupon stojí 750 Kč, 30 denní 220 Kč a 10 denní 155 Kč.

Více informací o elektronických dálničních známkách naleznete na oficilání webové stránce