Lidé se často zajímají, zda je možné jet s nově zakoupeným vozidlem s převozní značkou po dálnici bez platné dálniční známky, nebo je nutné i v tomto případě kupon zakoupit.

Dálniční cedule

Bohužel, bez dálniční známky nelze jet ani v případě, že pouze převážíte nově zakoupené vozidlo domů. I pro tento účel si musíte zakoupit elektronickou dálniční známku. Ta se v Česku váže na registrační značku, kterou je potřeba uvést při zakoupení elektronické dálniční známky a později ji již nelze měnit. Jestliže potřebujete při převozu nově zakoupeného auta využít placený úsek dálnice, doporučujeme si koupit kupon s 10denní platností. To je nejkratší možná doba, na kterou ho lze zakoupit. Při nákupu zadáte číslo převozní značky. Zaplatíte za něj 310 Kč, v případě pohonu na zemní plyn nebo biometan 155 Kč.

Jak je to v případě elektroaut a plug-in hybridů?

Elektrovozidla a vozidla s plug-in hybridním pohonem jsou osvobozené od placení dálničního poplatku v případě, pokud mají speciální „ekologickou“ registrační značku začínající písmeny „EL“ nebo po nahlášení osvobození.

Žádnou z těchto dvou možností, ale nemůžeme aplikovat na vozidlo s převozní značkou. Vyřízení osvobození totiž trvá až 20 pracovních dní, zatímco platnost převozní značky je pouhých 10 kalendářních dní.

Nezapomeňte také na to, že i vozidlo na převozních značkách musí mít sjednané povinné ručení. S tím Vám můžeme pomoci my v Modul Servisu. Stačí nás poptat prostřednictvím interaktivního dotazníku zde na webu.

Sjednejte si pojištění