Na jaké typy stezek pro cyklisty můžeme v Česku narazit? Jak se na nich chovat a mají je cyklisté povinnost používat. To všechno si přečtěte v našem článku.

Stezky pro cyklisty ilustrační obrázek

Typy stezek

Stezka pro cyklisty

Základním typem cyklostezky je „stezka pro cyklisty“, neboli značená cyklostezka. Stezku značí modrá značka s bílým piktogramem jízdního kola. Na tento typ stezky mají povolen vstup (vjezd) pouze jízdní kola. Podle českého práva se za jízdní kolo považuje také koloběžka, elektrokolo, elektrokoloběžka, nebo šlapací tříkolky a čtyřkolky. Na cyklostezku je umožněn vstup také na kolečkových bruslích nebo kolečkových lyžích. Využít cyklostezku mohou samozřejmě i lidé vedoucí jízdní kolo.

Kdo naopak nemá na stezku povolen vstup, jsou chodci. Výjimkou je pouze případ, kdy stezku kolmo přechází.

Platí pro cyklisty povinnost tuto stezku použít?

V případě, kdy stezka pro cyklisty vede souběžně se silnicí, je cyklista povinen ji využít.

Dopravní značka stezka pro cyklisty

Dopravní značka „Stezka pro cyklisty“

Stezka pro chodce a cyklisty

Tento typ stezky je určen pro společné použití chodců i cyklistů. Může, ale nemusí být rozdělená do samostatných jízdních pruhů. Značí se modrou značkou s piktogramy chodců a jízdního kola.

Platí pro cyklisty povinnost tuto stezku použít?

Na rozdíl od „Stezky pro cyklisty“ nemají cyklisté povinnost tuto stezku použít. V případě souběžně vedoucí pozemní komunikace se tak cyklista může rozhodnout, kudy pojede.

Kdo má na stezky pro chodce a cyklisty přednost?

Přednost nemá nikdo. Všichni uživatelé mají stejná práva a musí se navzájem respektovat. A právě vzájemný respekt a ohleduplnost je nejdůležitější faktor při používání společné stezky.

Mohou na stezky psi?

Svého psa si na stezku vzít můžete, ale musíte ho mít po celou dobu na vodítku a u sebe. Jinak hrozí riziko vážné nehody a zranění.

Jak se na stezce chovat?

Především ohleduplně. Obzvláště na stezkách pro chodce a cyklisty, které nemají oddělené pruhy. Cyklista by se měl vždy držet u pravého okraje a vyjíždět pouze, když objíždí jiného cyklistu nebo chodce. Pokud se cyklista zezadu blíží k jinému uživateli stezky, tak je určitě dobré dát o sobě vědět. K tomu dobře poslouží například zvonek, nebo klidně postačí slovní upozornění.

Chodci by se naopak měli z důvodu bezpečnosti držet u levého okraje, aby měli dobrý přehled o přijíždějících cyklistech. Skupinky chodců by také neměly chodit roztažené přes celou šířku stezky.

Dopravní značka stezka pro chodce a cyklisty - dělená

Dopravní značka „Stezka pro chodce a cyklisty – dělená“

Dopravní značka stezka pro chodce a cyklisty - nedělená

Dopravní značka „Stezka pro chodce a cyklisty – nedělená“

Sjednejte si pojištění