S příchodem podzimu se dny krátí. Mnoho lidí chodí do práce a z práce ještě za tmy. Chodec je ale nejzranitelnějším účastníkem silničního provozu, a proto je dobré dbát na to, aby vás ostatní řidiči ve tmě dobře viděli.

Stezky pro cyklisty ilustrační obrázek

Od roku 2016 mají chodci podle zákona (č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích) povinnost za snížené viditelnosti při pohybu mimo obec po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, mít na sobě reflexní prvky. To mohou být například různé reflexní pásky, odrazky, vesty apod. Sníženou viditelností se nemyslí pouze tma, ale i například mlha, sněžení, hustý déšť, soumrak nebo svítání. Při nedodržení této povinnosti hrozí chodci pokuta ve výši až 2000 Kč. Mimo pokuty ale hrozí daleko závažnější následky v případě střetu s vozidlem.

Obecně se doporučuje nosit reflexní prvky nejen pouze v případech, které předepisuje zákon, ale i při pohybu ve městě s veřejným osvětlením. I tam totiž reflexní prvky zvýší několikanásobně viditelnost chodce. Mimo reflexní prvky je také doporučováno za snížené viditelnosti nosit vhodné oblečení. Je totiž rozdíl, když jdete celí v černém nebo si vezmete nějaké zářivější barvy. Porovnání můžete vidět na obrázku níže od společnosti Besip.

Viditelnost chodců podle barvy oblečení

Zdroj: ibesip.cz

Co škody na vlastním autě?

  • Důležité je umístit prvky tak, aby byl chodec viditelný ze všech stran,
  • lépe budete vidět, když budete mít více reflexních prvků,
  • nejlepší je umístit reflexní prvky na pohyblivé části těla (ruce, nohy),
  • – doporučují se žluté nebo oranžové reflexní prvky.

Důležité je nezapomínat, že nošením reflexních prvků chráníte především sami sebe. Život a zdraví je to nejcennější, co máme.

Sjednejte si pojištění