Trh s automobily se rychle mění a stále více lidí se rozhoduje pro pořízení elektromobilu. A protože elektromobily mají jiné požadavky na servis a údržbu než auta se spalovacím motorem, musí pojišťovny postupně přizpůsobovat své pojistné produkty. V článku se podíváme, jaké jsou možnosti pojištění elektromobilů a jak (a zda vůbec) se liší od klasického pojištění.

povinné ručení pro elektrokoloběžky

Jaké typy vozidel pojišťovny považují za elektromobily?

Pojišťovny považují za elektromobily pouze čisté elektromobily a plug-in hybridy, které jsou nabíjeny zvenčí. To znamená, že MHD (Micro Hybrid) ani MHEV (Mild Hybrid), které využívají elektrický motor jako sekundární zdroj, závislý na spalovacím motoru, nejsou oficiálně klasifikovány jako elektromobily a pojišťovny je neuznávají.

Mezi elektromobily patří i vozidla, která nejsou poháněna bateriemi, ale palivovými články, například vodíková auta. Tyto vozidla jsou zatím velmi vzácná a stejně tak je malá i síť čerpacích stanic.

Je pojištění elektromobilů levnější?

Dříve to tak ve většině případů bývalo. V současné době to ale již plošně neplatí.

Do sazeb elektromobilů se postupně začínají propisovat odlišné náklady na opravu v případě pojistné události. Ty mohou být dražší z důvodu složitějších technologií. Pojišťovny ale zároveň prozatím nemají dost dat na vyhodnocení rizikovosti, proto se do budoucna může cena za pojištění elektromobilů dále měnit.

Co všechno kryje pojštění elektromobilů?

Pojišťovny postupně zahrnují do pojištění některá specifika, která se týkají pouze elektromobilů. Některé pojistné produkty tak zahrnují pojištění kabelů sloužících k nabíjení elektromobilů a plug-in hybridů. Dále se rozšiřují asistenční služby o odtah vozidla s vybitou baterií k nejbližší dobíjecí stanici. Každá pojišťovna ale přistupuje k pojištění elektromobilů rozdílně a míra přizpůsobení pojištění na míru elektromobilům se napříč trhem liší.

Povinné ručení

U povinného ručení je jedno, zda nehodu zavinní elektromobil či jiné vozidlo, odškodnění poškozeného bude vždy stejné.

Další benefity pořízení elektromobilu

V Česku platí pro elektromobily určitá zvýdhonění. Tím hlavním je především možnost jízdy po dálnici zcela zdarma. Dále v některých městech mají elektromobily levnější parkovaní nebo ho nemusí platit vůbec. Pro maximální využití těchto benefitů je však třeba vlastnit registrační značku začínající písmeny EL, o kterou je možné zažádat na registru vozidel. Právo na tuto značku maí všichni, kdo vlastní nebo provozují automobil poháněný elektřinou, automobil na vodíkový pohon a plug-in hybriy splňující emistní limit stanovený na 50g CO2 na km

Sjednejte si pojištění