Asistenční služby pro řidiče motorových vozidel jsou již standardní součástí produktů autopojištění. Málokdo však ví, že pojišťovny nabízí i připojištění cyklo asistence, tedy pomoc cyklistům v nouzi.

Cyklista padá přes řidítka

Vztahuje se tato asistence pouze na klasická jízdní kola?

Cyklo asistence se vztahuje jak na jízdní kola a koloběžky, tak i zároveň na jejich verze s elektrickým pohonem. Může se vztahovat i na šlapací tříkolky, lehokola či tandemová kola.

S čím může asistence cyklistům pomoct?

Stejně jako osobní automobil může cyklistu potkat porucha nebo nehoda. Právě pro takové případy je cyklo asistence určená.

Pokud se jedná o drobnou závadu, jako je proražená duše, přetržený řetěz nebo prasklé lanko, přivolaný technik Vám ji opraví na místě.

V případě, že je poškození kola většího rozsahu a neumožňuje opravu na místě, bude zajištěn jeho převoz do servisu, kde proběhne oprava. Servis si můžete zpravidla vybrat sami, ale pouze do určité vzdálenosti, většinou v okruhu 50 km. Zajištěna bude i doprava cyklisty do místa bydliště nebo jiného místa dle přání. V případě, že je cyklista lehce raněn, bude převezen do příslušného zdravotnického zařízení k ošetření.

Některé pojišťovny nabízejí i půjčení náhradního kola po dobu opravy.

Jaký je územní rozsah asistenčních služeb pro cyklisty?

Pojišťovny nabízejí cyklo asistence na území Česka s určitým přesahem do zahraničí. Tento přesah je většinou kolem 20 – 50 km, abyste byli chráněni i při přeshraničních projížďkách.

Na jakou dobu si můžu pojištění sjednat?

Záleží na produktu a pojišťovně, kterou si vyberete. Některé pojišťovny nabízejí cyklo asistence v rámci pojištění majetku. V takovém případě platí cyklo asistence po celou dobu platnosti pojištění.

Je ovšem možné si sjednat cyklo asistenci i krátkodobě, například po dobu cyklo dovolené.

Pokud byste měli o produkt zájem, určitě nám napište a naši specialisté Vám doporučí konkrétní produkt, který je vhodný pro Vaše potřeby.

Kam pro mě asistenční vůz může přijet?

Pokud budete chtít využít služby cyklo asistence, musíte se dostal alespoň na silnici, kam je povolen vjezd motorových vozidel. Pokud Vás tak postihne defekt někde na lesní nebo polní cestě, tak budete muset s kolem dojít pěšky k nejbližší silnici.

Kromě cyklo asistencí je samozřejmě možné si pojistit i jízdní kolo samotné. O tom si můžete přečíst v našem článku.