Na českých a evropských silnicích se pohybuje čím dál, tím víc cyklistů. Není tak překvapivá informace, že počet dopravních nehod, do kterých je zapojen cyklista, také výrazně roste. A to bohužel i těch fatálních. Roste i počet případů, kde je cyklista viníkem nehody. V roce 2018 to tak bylo u 2 896 dopravních nehod, přičemž při těchto nehodách zemřelo 19 lidí.

Pravidlo ZIP - správné řešení

Když způsobí dopravní nehodu řidič automobilu, tak jsou škody na majetku a zdraví poškozených hrazeny z jeho povinného ručení. Ale kdo uhradí náklady, když je viníkem cyklista? Jízdní kola žádné povinné ručení nemají, a proto jdou všechny náklady přímo za viníkem. Existuje nějaké pojištění, které by Vás v takovém případě ochránilo?

Povinné ručení může cyklistům nahradit pojištění občanské odpovědnosti, které se vztahuje právě i na případy, kdy cyklista způsobí dopravní nehodu nebo škodu třetím osobám. Pojištění odpovědnosti se dá sjednat buď samostatně, nebo jako součást pojištění majetku, což bývá nejčastější varianta, protože je pak pojištění výrazně levnější.

Při sjednávání odpovědnostní pojistky si určitě dejte pozor na limit pojistného krytí. Nenechte se mýlit, že když cyklista způsobí nehodu, tak jsou škody nižší. Občas to tak může být, například když svou neopatrností poškodíte lak stojícího vozidla. Často ale mohou být škody srovnatelné, jako když bourá auto. Jednotlivé pojišťovny nenabízejí u pojištění občanské odpovědnosti tak vysoké limity jako u povinného ručení, ale i tak se nejvyšší dostupné limity pohybují mezi 30 až 50 miliony korun.

Výhodou je také územní platnost pojištění, kterou je obvykle území celé Evropy. Budete tak chráněni, i když vyrazíte na cyklistickou dovolenou.

Odcizení kola

Krádeže kol jsou bohužel stále na denním pořádku. I proti tomu se však dá bránit pomocí vhodného pojištění. Pokud si sjednáte majetkové pojištění včetně připojištění jízdních kol, tak budete chránění proti odcizení kola v případech, kdy Vám někdo ukradne kolo při vloupání nebo při loupežném přepadení. Dále také když Vám bude kolo ukradeno z nosiče na vozidle nebo z místa obvyklého nebo určeného, což může být například i stojan na kola před obchodem nebo restaurací.

Mimo odcizení může být Vaše kolo v rámci majetkového pojištění chráněno také proti živlům, jako je povodeň nebo požár, a také proti vandalismu.

Cykloasistence

V rámci pojištění domácnosti je dokonce možné si sjednat i cykloasistenci. Ta funguje podobně jako asistence pro automobily. V případě nehody bude Vaše kolo odvezeno do nejbližšího servisu, kde bude také opraveno. V rámci asistence Vám bude uhrazen také převoz do nebližšího zdravotnického zařízení, pokud je potřeba akutní ošetření.

Pojištění se může vztahovat jak na běžná jízdní kola, tak také na čím dál populárnější elektrokola.

Možná si říkáte, že když nejezdíte po silnicích, tak nepotřebujete být pojištěni, protože se Vám žádná nehoda s tak vážnými následky nemůže stát. Časté jsou však bohužel i případy, kdy se například srazili dva cyklisté na lesní stezce nebo na cyklostezce, přičemž jeden z nich utrpěl vážná nebo dokonce i fatální zranění. Náklady na léčení, odškodnění či trvalé následky se v takových případech mohou vyšplhat do velmi vysokých částek. Proto doporučujeme nic nepodceňovat a sjednat si správné pojištění. V jeho výběru Vám mohou pomoci naši specialisté, kteří znají produkty jednotlivých pojišťoven a mohou Vám tak vybrat pojištění přímo na míru s odpovídajícími limity pojistného krytí.

POJISTĚTE SI
JÍZDNÍ KOLO