Velmi diskutovaným tématem posledních měsíců a týdnů je inflace. Její hodnoty se dostávají na úroveň naposledy viděnou v devadesátých letech. Kvůli tomu se očekává zdražování. Energie, potraviny, stavební materiály, paliva i další věci osobní spotřeby budeme v dalších měsících a letech s velkou pravděpodobností nakupovat dráž než doposud. Jak se však inflace dotkne pojištění?

Stezky pro cyklisty ilustrační obrázek

Inflace a pojištění majetku

Segmentem pojištění, kterého se inflace velmi dotýká je pojištění majetku. Inflace cen nemovitostí je tu s námi již delší dobu. V posledních letech stoupala cena nemovitostí až o 10 % ročně. Pokud máte nemovitost pojištěnou již delší dobu, během níž jste pojistnou smlouvu neupravovali, tak se vystavujete riziku podpojištění. Vaše pojistná smlouva je totiž uzavřena na nižší částku, než je její skutečná hodnota. Pokud v takovém případě dojde k pojistné události, pojišťovna Vám bude vyplacené plnění krátit ve stejném poměru, v jakém jste podpojištěni. Pokud má tak Vaše nemovitost hodnotu 5 mil. korun, ale Vy ji máte pojištěnou pouze na 3,5 mil. korun, tak Vám bude plnění kráceno o 30 %. Více o tématu podpojištění naleznete v našem článku zde.

Inflace a povinné ručení

Segmentu pojištění vozidel se inflace dotýká sice v menší míře, ale přesto. Ceny povinného ručení určuje několik faktorů jako jsou nehodovost, ceny za opravy nebo POV index. Když si vezmeme například ceny za opravy, tak cena náhradních dílů i materiálů stoupá, proto budou stoupat i náklady na opravy. To se přenese i do cen povinného ručení. Pojišťovny přistupují ke zdražování smluv při výročí.

Pokud máte obavy, zda jste správně pojištění, neváhejte nás kontaktovat. Zanalyzujeme Vám Vaše pojištění a případně se postaráme o jeho aktualizaci.

Sjednejte si pojištění