Mimořádné splátky hypoték zdarma

Nový zákon o spotřebitelském úvěru začne platit již 1. 12. 2016. Klienti bank (s hypotékami) se asi nejvíce těšili na možnost mimořádných splátek zdarma. Každý rok bude možné splatit až 25 % z výše poskytnuté hypotéky. Otázkou je, jak k tomu jednotlivé banky přistoupí. Dle názorů odborníků budou muset banky možnost předčasných splátek zakalkulovat do úrokové sazby. Možnost mimořádných splátek zdarma poskytují některé banky již nyní. Zpravidla se jedná o 20 % z výše úvěru každý rok. Ostatní banky za tuto možnost účtují buď měsíční poplatek, např. 99,- Kč či 200,- Kč anebo navýší sazbu o 0,1 %. Pravdou je, že v praxi většina klientů poptává možnost mimořádných splátek, ale ve skutečnosti ji využije jen malé procento z nich.

Maximální výše poplatku

Další novinkou je maximální výše poplatku za předčasné splacení při prodeji nemovitosti. Klient zaplatí dle nového zákona nejvýše 1 % z předčasně splacené částky, maximálně však 50 000,- Kč. To se bude týkat nově uzavřených hypotečních úvěrů a také stávajících hypoték, kterým skončí fixace po 1. 12. 2016 anebo které mají tzv. variabilní sazbu. Nově také klienti získají ucelenou informaci o celkových nákladech úvěru. Zákon pevně stanovuje strukturu, v jaké banky budou muset informace spotřebitelům poskytovat. Tzv. roční procentní sazba nákladů (RPSN) nemusela být uváděna u všech úvěrů, jako tomu bude nyní. Spotřebitel tak dostane přehled o skutečných nákladech, které bance zaplatí a bude tak moci vzájemně porovnat konkurenční nabídky. RPSN udává procentuální podíl z dlužné částky, který musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku v souvislosti se splátkami, správou a dalšími výdaji spojenými s čerpáním úvěru.
Pro větší ochranu spotřebitele se nově v zákoně objevuje také „doba na rozmyšlenou“. Klienti tak budou mít ze zákona lhůtu 14 dní, aby si předložený návrh smluvních podmínek mohl klient řádně rozmyslet. Během této doby nesmí banka návrh měnit ani odvolat.

CHCETE VÝHODNOU HYPOTÉKU?

Nechte si zdarma poradit od odborníků a získejte nabídku na výhodnou hypotéku.