Zima je v Česku v plném proudu, blíží se jarní prázdniny a mnoho z Vás určitě přemýšlí, kam vyrazit za sněhem. Přinášíme Vám několik tipů na Lyžařské areály v ČR, které určitě stojí za to navštívit. Vybrali jsme lyžařské areály napříč celým Českem, takže si určitě vyberete ten svůj, ať už jste odkudkoliv. A že zrovna neholdujete sjezdovému lyžování? Nevadí. Vybrané areály jsou vhodné i pro běžkaře, ať už ty, kteří se rádi toulají přírodou a občas se občerství v restauraci, nebo ty, kteří se chtějí pořádně unavit sportovní jízdou.

Šumava

Lipno Kramolín

Ve Ski areálu Lipno Kramolín si přijdou na své všichni. Jak zkušenější lyžaři, tak začátečníci. Pro rodiny s dětmi je to přímo ideální areál. Najdete zde 12 sjezdovek a jeden z největších snowparků v Česku. Pro nejmenší je zde vyhrazen svah se třemi pojízdnými pásy a zkušenými instruktory. Sjezdovky jsou v případě nedostatku sněhu uměle zasněžované, takže se nemusíte bát nedostatku sněhu. Milovníci nočního lyžovaní zde naleznou jednu osvětlenou sjezdovku. Nechybí půjčovna lyží, lyžařská škola, ski servis.

Pro běžkaře je zde upravováno 40 km stop. Jestli se Vám nechce hned na začátek stoupat poměrně prudký kopec od Lipna, můžete k přístupu ke stopám využít i sedačkovou lanovku.

Nebudete se zde nudit ani večer. Naleznete zde množství skibarů a restaurací. Regenerovat můžete ve vodním světě. Když Vás přestane bavit lyžování, můžete nasadit brusle a vyrazit na udržovanou bruslařskou dráhu na zamrzlé Lipno.

Denní jízdné:

  • 680 Kč – dospělí
  • 460 Kč – děti
  • 550 Kč – mládež a studenti

Krušné hory

Klínovec

Klínovec je největším střediskem v Krušných horách. Středisko je dobře dostupné z Prahy (asi 120 km). Vrchol Klínovce se nachází v nadmořské výšce 1 244 m n. m., takže o sníh tu většinou nebývá nouze. V areálu, který je rozdělený na jižní a severní část, naleznete 18 km upravovaných sjezdovek všech obtížností, takže si zde každý přijde na to své. Součástí areálu je i skipark s U-rampou. Lyžařská škola, půjčovny vybavení i restaurace jsou samozřejmostí a nepřijdete zde ani o večerní lyžování.

Pro běžkaře jsou zde projížděny desítky kilometrů stop. Pokud chcete trénovat ve stejných stopách jako Lukáš Bauer, tak vyrazte právě sem.

Denní jízdné:

  • 680 Kč – dospělí
  • 580 Kč – děti
  • 640 Kč – senioři

Vysočina

Nové Město na Moravě

Navštivte světoznámé středisko běžeckého lyžování a biatlonu. Nové Město je ideální, pokud chcete běžkovat v krásné přírodě Žďárských vrchů bez velkých stoupání a klesání a s dostatečným pokrytím restauracemi a bary, kde se můžete posilnit před další cestou. Do toho si můžete užít i sjezdování. Novoměstská sjezdovka nabízí dva svahy a jednu sedačkovou lanovku. Najdete zde i malý snowpark a pás pro děti. Sjezdovka nabízí i večerní lyžování. Pokud si chcete vyzkoušet i závodní běžkařské tratě ve Vysočina aréně, tak máte každý den (kromě dnů, kdy se konají závody) příležitost k jejich návštěvě během hodin pro veřejnost. Díky tomu, že jsou tratě osvětlené, tak zde máte možnosti večerního lyžování i na běžkách! Nechybí zde ani půjčovny běžek a sjezdových lyží.

Večer po lyžování si můžete zajít do dobré restaurace nebo relaxovat v městských lázních. Ubytování je v okolí dostatek. Zajímavá může být i exkurse do výroby největšího českého výrobce lyží Sporten.

Ceny:

1 hodina

  • 130 Kč – dospělí
  • 100 Kč – děti

3 hodiny

  • 260 Kč – dospělí
  • 220 Kč – děti

JEDETE NA HORY A CHCETE BÝT V BEZPEČÍ?

Nechte si zdarma poradit od odborníků a získejte úrazové pojištění, které Vám zajistí spolehlivé krytí pro všechny případy za nízké ceny.

Jizerské hory

Tanvaldský Špičák

Je to největší lyžařské centrum Jizerských hor. Nabízí devět sjezdovek různých obtížností včetně závodní černé, snowpark i dětskou sjezdovku. Středisko v posledních letech investovalo do vylepšení umělého zasněžování, a proto se zde můžete povozit na velmi kvalitním umělém sněhu, který pokrývá všechny sjezdovky o celkové délce 6 kilometrů. Samozřejmostí je půjčovna a servis lyžařského vybavení. Lyžařská škola s testovacím centrem je na Tanvaldském špičáku na vysoké úrovni.

Běžkaři zde mohou nastoupit na páteřní trasu Jizerské magistrály a vydat se do nitra Jizerských hor, které jsou mezi běžkaři vyhlášené a lyžování si zde užijí jak turisté, tak výkonnostní lyžaři.

Výhodou je, že středisko leží pouhých 8 kilometrů od Jablonce nad Nisou, který nabízí velké množství možností pro večerní zábavu, regeneraci i stravování.

Denní jízdné:

  • 540 Kč – dospělí
  • 240 Kč – děti
  • 380 Kč – mládež
  • 460 Kč – senioři

Krkonoše

Černá hora – Jánské Lázně

Nejedná se sice o nejznámější středisko v Krkonoších, ale pokud se chcete vyhnout přeplněným sjezdovkám a ještě ušetřit, tak je Černá hora právě pro Vás. Jedná se rozsáhlý areál s délkou sjezdovek kolem 12 kilometrů. Sjezdovky jsou zde široké a vhodné pro rodiny s dětmi. Specialitou je 3,5 km dlouhá sáňkářská dráha.

Pro běžkaře je to zde naprostý ráj s přístupem na stovky kilometrů tratí v celých Krkonoších. Musí se však smířit s většími kopci a prudšími klesáními.

Denní jízdné:

  • 690 Kč – dospělí
  • 480 Kč – děti
  • 590 Kč – senioři

Orlické hory

Čenkovice – Buková hora

Jedná se o největší lyžařské středisko v Pardubickém kraji. Čeho je zde opravdu dostatek, je čerstvý vzduch. Středisko se řadí do první pětky areálů s nejčistším vzduchem v ČR. Celkem zde najdete 9 sjezdovek a velký snowpark s vlastním vlekem a osvětlením. Celková délka sjezdovek je asi 4 km. Noční lyžování se zde provozuje hned na dvou sjezdovkách.

Příznivci běžeckého lyžování zde najdou na 75 km upravovaných stop. Pokud by vás omrzelo sjezdování, tak můžete vyrazit na projížďku na sněžném skútru. Samozřejmostí je půjčovna vybavení, servis a bohatá nabídka restaurací.

Denní jízdné:

  • 580 Kč – dospělí
  • 370 Kč – děti
  • 450 Kč – senioři

Jeseníky

Ramzová

Ski areál Ramzová je největším střediskem na Moravě. Nejvyšší bod střediska je až v 1 351 m n. m. Do areálu se bez problému dostanete autem nebo ski busem. Středisko nabízí sjezdovky všech obtížností, včetně dvou černých sjezdovek. Užijete si zde pěknou dovolenou jak s přáteli, tak i s rodinou a malými dětmi. Nejdelší sjezdovka během svých 3 km  klesá o 550 výškových metrů. Nenechte si ujít ani večerní lyžování, které si zde můžete užít hned na dvou sjezdovkách. Nepřijdete zkrátka, ani co se týče dalších služeb, jako je stravování, půjčovny lyžařského vybavení nebo lyžařská škola.

Pro běžkaře jsou zde připraveny desítky kilometrů stop. V Jeseníkách bývá největší pravděpodobnost, že zde narazíte na dobré sněhové podmínky.

Denní jízdné:

  • 500 Kč – dospělí
  • 360 Kč – děti

Beskydy

Pustevny

Areál Pustevny nabízí sedm sjezdovek různých obtížností, včetně jedné černé freeridové sjezdovky. Na Pustevny se dá dostat buď sedačkovou lanovkou z Ráztoky nebo autem či autobusem. Areál je uměle zasněžován a lyžovat se tu dá prakticky celou sezónu.

Beskydy poskytují i výborné příležitosti pro běžkaře. Po perfektně upravených tratích můžete během chvilky vystoupat třeba na Radhošť. Celkem se v areálu Pustevny projedete na 53 km tratí, ale samozřejmě můžete jet mnohem dále po celých Beskydech.

Denní jízdné:

  • 380 Kč – dospělí
  • 230 Kč – děti

MAPA

POJEDETE SPÍŠE DO ZAHRANIČÍ?

Nechte si zdarma poradit od odborníků a získejte levné cestovní pojištění, které přesně odpovídá Vašim potřebám.