Po světě se začíná rozšiřovat relativně nová technologie od jihotyrolské společnosti Snowfactory. Už podle názvu je zřejmé, že se jedná o zařízení na tvorbu umělého sněhu. Od klasických sněžných děl, která všichni dobře známe ze zimních středisek, se ale zásadně liší. Sníh totiž dokáže vyrábět celoročně a nepotřebuje k tomu mráz jako tradiční technologie.

Jak to může fungovat?

Poměrně jednoduše. Technologie je podobná jako ta ve Vašem mrazáku. Nejdříve se voda zchladí v tepelném výměníku. V zařízení, které vypadá jako velký kontejner, je ve vnější oddělené vrstvě mrazící chemická látka, která z vody za ní vytvoří ledovou drť. Ta je díky účinným filtrům navíc zbavená přebytečné vlhkosti a zvyšuje se tak její životnost. Nejedná se tedy přímo o sníh, ale spíše o drcený led. Nicméně venku vydrží až 3x déle než klasický umělý sníh. Zařízení je za hodinu schopno vyrobit až 2,3 tuny „sněhu“, který je následně rozprašován po sjezdovce nebo lyžařském areálu.

Opravdu je možno vyrábět sníh i v létě?

Ano, opravdu to možné je. Jako jedno z prvních středisek na světě si zařízení Snowfactory pořídilo středisko Boreal v Kalifornii. V létě zde teploty běžně stoupají nad třicet stupňů, ale to středisku nebrání, aby vyrábělo sníh. Lyžařští nadšenci tak mají možnost i ve vedrech sjezdovat.
To je však trochu extrémní případ. Zařízení je ideální spíše pro níže položená střediska, kde na začátku a ke konci sezóny není dostatek sněhu. Sníh vyrobený Snowfactory je totiž skvělý podklad pro klasický sníh, kterého stačí už jen tenká vrstva, aby se na něm dalo kvalitně lyžovat. Stejně tak, když na jaře začne slunce vypalovat na sjezdovce fleky, dají se touto technologií poměrně jednoduše zalátat.

Ať už budete lyžovat v létě či v zimě, pamatujte na to, že na sjezdovku je dobré se vydat pouze s kvalitním úrazovým pojištěním. I ti nejzkušenější lyžaři mohou udělat chybu, zbytečně proto neriskujte a kontaktujte nás. Naši specialisté Vám pomohou vybrat ten nejlepší produkt pro Vás.

ONLINE
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ