Všichni Plzeňáci znají tradiční výletní místa jako Krkavec, Bolevák nebo Radyně. V nedalekém okolí Plzně je ale daleko více zajímavostí a přírodních krás, které stojí za to navštívit, a kde většinou skoro nikoho nepotkáte. To se v současné situaci obzvláště hodí. Pět takových míst Vám níže představíme, a třeba naleznete inspiraci k výletu.

jak přepsat auto na nového majitele - auto na prodej

ŠLOVICKÝ VRCH

Tento bývalý vojenský tankodrom se nachází nedaleko Dobřan pár kilometrů na jih od Plzně. Díky výskytu vzácných a ohrožených druhů živočichů a rostlin zde byla v roce 2018 vyhlášena přírodní památka Šlovický vrch.

Na Šlovickém vrchu žije od roku 2018 také stádo exmoorských poníků, což jsou divocí koně, kteří na místě spásají porost a pomáhají tak udržet specifický ráz zdejší krajiny.

Na vrcholu byla postavena vyhlídková pyramida, odkud je krásný výhled do širého okolí a v případě dobré viditelnosti můžete dohlédnout až na šumavské vrcholy včetně toho nejvyššího – Velkého Javoru.

HRAD SKÁLA A LOUPENSKO

Tato zřícenina hradu se nachází na červené turistické značce nedaleko Radkovic na západ od Přeštic. Hrad se nachází na skalnatém ostrohu hned vedle cesty a je tak lehko přístupný.

Kouzlo hradu Skála spočívá ve tom, že je kompletně ponořený v lesním porostu. Skály, na nichž zřícenina stojí jsou tmavé a temné a místo tak získává zvláštní tajemnou atmosféru.

Dále po červené značce můžete pokračovat až na vrchol kopce Loupensko, na jehož hřbetě můžete najít bizarní buližníkové skalní útvary. Z vršku vrcholové skály je pěkný výhled do kraje.

BRAUCHITSCHOVA VYHLÍDKA (TŘÍTRUBECKÁ)

Když se vydáte z obce Strašice nedaleko Rokycan proti proudu říčky Klabavy, téměř okamžitě se ocitnete v hlubokých brdských lesích. Na zpevněné cestě, která vede k loveckému zámečku Tři Trubky ještě sem tam někoho potkáte, ale když u zámečku odbočíte po nevýrazně značené žluté turistické značce, záhy vystoupáte na Brauchitschovu vyhlídku. Na vrcholu svahu pokrytým kamenným mořem se Vám vyskytne pohled na nekonečnou plochu zalesněných brdských kopců.

Nevstupujte však mimo cesty, celá oblast ještě nebyla kompletně asanována a může se zde nacházet nevybuchlá munice.

ROZLEDNA RADOST A HROMNICKÉ JEZÍRKO

Na východ od Kaznějova se nachází vesnice Dobříč. Ačkoliv neleží na žádném vysokém kopci, tak z okolních planin je vidět daleko do kraje. Připadáte si trochu jako na nějaké náhorní plošině. Radost z výhledu si můžete vylepšit ještě navštívením volně přístupné rozhledny „Radost“.

Z Dobříče můžete pokračovat krásným čistým borovým lesem až k Hromnickému jezírku. U něj se budete najednou cítit jako v jiném světě. Voda v jezírku je totiž slabým roztokem kyseliny sírové a jeho voda je proto bez života. Když jste blízko můžete snadno cítit typický zápach síry. Při procházce po haldě nad jezírkem se Vám naskytnou krásné výhledy.

HRADIŠTĚ BŘEZINA

Nad obcí Březina severně od Rokycan se tyčí kopec Hradiště. Proč dostal zrovna toto jméno je nabíledni. Na jeho vrcholu je ještě dnes patrný až 6 metrů vysoký val, který ohraničuje plochu bývalého hradiště, které v těchto místech stávalo v desátém století. Jedná se pravděpodobně o jedno z nejstarších slovanských sídel v západních Čechách.

Když se k valu blížíte zespodu, působí opravdu majestátně a na první pohled lze i po tisíci letech od jeho postavení s jistotou poznat, že nejde o dílo přírody, nýbrž lidské ruky.