Dovolená je konečně tady. Vše je snad již sbaleno a připraveno, probíhají poslední kontroly, auto bliká, stěrače stírají, znáte to. Máme to cestovní pojištění? Ne? Tak rychle objednat!

Jak je zvykem mnoha českých domácností, mnoho věcí se dělá na poslední chvíli a cestovní pojištění je jedním z typických příkladů činností, které do této kategorie spadají. Možná tak trochu podvědomě spoléháme na to, že po internetu to už je dnes otázka několika minut a tak se to odkládá a odkládá. A možná i právě proto jezdíme na dovolené špatně pojištěni a ani o tom nevíme. S pojištěním je to tak, že dokud ho opravdu nepotřebujeme, tak o něm téměř nevíme. Pokud však dojde na lámání chleba, už je pozdě bycha honit. Pojišťovna při vyřizování pojistné události postupuje striktně podle obchodních podmínek. A pokud jste špatně pojištěni, zaplatíte si náklady sami. Často je rozdíl mezi tím „správným“ pojištěním a tím, které si běžně sjednáváte, v řádu desítek korun.

Tak podle čeho se tedy rozhodovat? Nejdůležitější dvě věci, o kterých musíte přemýšlet, než někam vyrazíte, jsou váš současný zdravotní stav a aktivity, které budete dělat? Zní to celkem jasně, ale implikace do cestovního pojištění už tak jasná být nemusí. Vysvětlím to na příkladu se zdravotním stavem. Pokud jste například prodělali za posledních 12 měsíců nějakou operaci a stane se vám na dovolené nějaká zdravotní událost, která bude souviset s tou operací, pojišťovna nemusí zaplatit plnění z pojistné události. To je špatná zpráva. Dobrá zpráva je ta, že se to dá připojistit.

Pokud jde o aktivity, je nesmírně důležité věnovat pozornost tomu, co je pokryto v základním pojištění a na co se už musíte připojistit. Typicky jsou tyto aktivity označovány jako rizikové nebo zimní sporty a každá pojišťovna je má konkrétně vyjmenované v pojistných podmínkách, které však nikdo moc nečte. Zcela konkrétním příkladem jsou různé atrakce v oblíbeném Chorvatsku. Vodní skútr, plachtění na padáku za motorovým člunem, různé skákací atrakce, na to vše je třeba se připojistit jako na rizikové sporty. Také je rozdíl, jestli budete hrát například plážový volejbal jen s kamarády nebo s týmem na nějaké sportovní organizované soutěži. I to může hrát zásadní rozdíl v tom, zda léčení zlomené ruky v zahraničí bude bez problémů pojišťovnou proplaceno nebo ne.

Pokud chcete mít jistotu, že budete mít pojištěné právě ty aktivity, které budete na dovolené provozovat, potom si vyberte pojištění v našem online srovnávači.

ONLINE
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ