V dnešním světě internetu by se mohlo zdát, že při výběru hypotéky rozhoduje nejnižší úroková sazba. Banky se předhánějí o to, kdo srazí sazbu více pod 2%. Ovšem nízká úroková sazba zdaleka nemusí znamenat, že bude hypotéka levná a už vůbec to nemusí znamenat, že na ní dosáhnete. Nízká úroková sazba zní jako zajímavá sleva na zboží, ovšem bývá to tak, že tato sleva není zadarmo. Banky většinou podmiňují poskytnutí hypotéky založením běžného účtu na jejich pobočce, pojištěním úvěru nebo pojištěním nemovitosti, která je předmětem úvěru. A tady velmi rychle můžete zjistit, že nízká úroková sazba může nakonec měsíčně stát o pár stovek navíc. V součtu za rok to potom je několik tisíc. A je to škoda, neboť co je doma, to se počítá a před Vánoci se jistě mohou ušetřené peníze hodit!

Nejnižší úroková sazba také neznamená, že máte vyšší pravděpodobnost na hypotéku dosáhnout. Banky počítají s určitou rezervou na splátku – počítají s tím, že úrokové sazby se v budoucnu zvýší. Rozhodují zcela jiné věci, o kterých většinou nemáte tušení. Logicky se vše odvíjí od výše příjmů, ale banka se bude ptát také na náklady, na to, zda žijete ve společné domácnosti, kolik máte dětí, zda jste svobodní nebo rozvedení, atd. A když už jim všechny tyto informace dáte a podepíšete žádost o úvěr, banka se následně po podpisu žádosti dotáže do úvěrového registru, zda někde něco nedlužíte po splatnosti a vlastně také zjistí, jaké všechny úvěrové produkty máte a v jaké výši. Skutečnost, že jste v bance podepsali žádost o úvěr, je pak v registrech zaznamenána. Pokud z nějakého důvodu banka vyhodnotí, že nesplňujete podmínky poskytnutí úvěru, tak se záznam o zamítnutí žádosti v registrech promítne a Vy si tak snižujete šanci u dalších bank.

Jaká je role makléře?

A zde vstupuje do hry makléř, jehož role je nezastupitelná. Makléř nejdříve zhodnotí vaše šance na základě svých znalostí metodik jednotlivých bank, poradí s konstrukcí žádosti o úvěr a až následně vám doporučí, u jakých bank je možné podat žádost. Vy si pak z předložených možností banku vyberete. Velmi zjednodušeně bychom mohli práci makléře vyjádřit rčením: „Dvakrát měř a jednou řež.“ Vyjednáním úvěru však práce makléře nekončí. Dobrý makléř za vás hlídá také tzv. podmínky po čerpání, za které hrozí sankce v tisících a na které klienti zapomínají, jelikož již bydlí v novém a mají jiné starosti. Hlídá za vás také datum výročí hypotéky a nabídne vám spolupráci při případném refinancování.

Pokud si chcete být opravdu jisti při vyřizování žádosti o hypoteční úvěr, obraťte se na nás. Jsme profesionálové a naší práci opravdu rozumíme. A navíc makléřské služby poskytujeme zcela zdarma.

CHCETE VÝHODNOU HYPOTÉKU?

Nechte si zdarma poradit od odborníků a získejte nabídku na výhodnou hypotéku.