Mount Hua Shan – Čína

Návštěvu čajovny na hoře Hua Shan v Číně si, pokud nejste adrenalinoví nadšenci a netrpíte závratěmi, raději odpusťte. Cesta na vrcholek hory do výšky 2 160 m n. m., kde se čajovna nachází, vede po úbočí hory v dech beroucí výšce. Kráčíte po chatrných dřevěných chodníčcích nebo stupech vytesaných přímo ve skále.

Hora Hua shan byla už ve druhém století před Kristem považována za náboženské místo. Mniši a poutníci tesali už od pradávna cestičky do skály. Po těchto nebezpečných a zrádných stezkách se dostávali na pět vrcholků hory, které dohromady vytvářejí tvar květu. Každý z těchto vrcholků měl svůj vlastní náboženský význam, stejně jako čajovna na jižním vrcholku.

Stezky byly v nedávné době vylepšeny kvůli zvýšenému zájmu turistů o oblast, ale i přesto zůstávají nebezpečnou atrakcí s reputací smrtících pádů do hlubin. Není vedena žádná oficiální statistika, ale některé zdroje uvádějí, že za rok zde zahyne kvůli pádu přes 100 lidí.

Pokud chcete oblast navštívit, tak vězte, že zajímavé je i okolí hory. Nedaleké město Huayin, které je pravděpodobně přes 3000 let staré, je považováno za kolébku čínské civilizace a nachází se zde slavná terakotová armáda.

Sopka Vilarrica – Chille

Jestliže se vypravíte do Chille, tak toto je místo, které byste určitě měli vidět, ale raději z dostatečného odstupu. Sopka Villarica, která se tyčí nad stejnojmenným jezerem a městem, je jedním z mála neustále aktivních sopek na světě. V stálých intervalech chrlí kouř a lávu.

40 km2 sopky je pokrytých ledovcem. Ten je zdrojem dalšího nebezpečí. Tím jsou lahary – proudy bahna smíchaného s tajícím sněhem. Během větších erupcí v minulosti tyto proudy srovnaly se zemí několik vesnic v okolí sopky.

Nicméně pokud se do oblasti vypravíte, tak vás tu čekají i jiné zajímavosti než jen sopka. V okolí ledovcového jezera jsou kilometry turistických a v zimě i lyžařských tras. Velmi populární je i rybolov.

Jestliže chcete zažít opravdové dobrodružství a nebojíte se hledět vstříc smrti uvařením v horké lávě, tak vyzkoušejte bungee-jumping na vrcholku hory. Je to zážitek, kdy volným pádem padáte vstříc horké lávě a do poslední chvíle si nejste jistí, zda vás lano zastaví dřív, než vás začne pohlcovat horské magma.

Half dome – USA

Half dome je nejznámnějším vrcholem Yosemitského národního parku. Jeho zvláštní tvar byl vytvarován ledovcem a jako by si přímo říkal o vylezení. Závěrečná fáze stoupání na vrchol vede po velmi prudké granitové stěně. Lidem pomáhají železná lana zaražená na kolících ve skále. Bez nich by se na vrchol málokdo dostal. Však taky byla hora dlouho považována za nevylezitelnou a první úspěšný výstup se odehrál až na konci devatenáctého století.

Výstup je velmi náročný a tak není výjimkou, že je zde nutné zachraňovat lidi, kteří trpí dehydratací, výškovou nemocí nebo vyčerpáním. Holá skála v kombinaci se železnými kolíky a lany vytváří z místa ideální bod pro blesky v letních bouřkách, kterých zde nebývá zrovna málo. Když k tomu přidáme déšť, který skálu během pár sekund promění ve skluzavku, tak se není co divit, že záchranáři zde musí zachraňovat kolem 300 lidí ročně. Od roku 1995 hora vzala 6 lidských životů.

Otrávená zahrada – Velká Británie

Alnwická zahrada se nachází v severní Anglii v regionu Northumbria. V Alnwicku se také nachází hrad, kde byl natáčen film Harry Potter. V zahradě se můžete hodiny procházet mezi řadami voňavých růží, pečlivě zastřiženými živými ploty a kaskádovými fontánami.

Můžete zde ale najít i zlověstné černé brány se symbolem lebky se zkříženými hnáty. Jakmile projdete touto branou, je vám silně doporučováno nezastavovat a nečichat ke květinám. Jde o takzvanou otrávenou zahradu – domov více jak 100 druhů nemilostných zabijáků z rostlinné říše.

Návštěvníci jsou přísně upozorňováni, aby ke květinám nečichali, nesahali na ně a neochutnávali je. I přes tato pravidla mohou návštěvnici padnout květinám za oběť. Jen za loňský rok se 7 lidí nadýchalo jedovatých výparů.

CHCETE VÝHODNÉ CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ?

Už jste se rozhodli kam na dovolenou? Nechte si zdarma poradit od odborníků a získejte levné cestovní pojištění, které přesně odpovídá Vašim potřebám.

Černobyl – Ukrajina

Poslední dobou se výlety do okolí černobylské jaderné elektrárny stávají čím dál tím populárnější. Lidi láká především opuštěné město Pripjať, které bylo evakuováno nedlouho po jaderné katastrofě a téměř zde zůstalo tak, jak bylo opuštěno. Rozházené hračky ve školce, jídlo na stolech v domácnostech, auta na ulicích. 30 let po havárii si město bere zpátky příroda. Vegetace bují v každé skulince, kde to je jen trochu možné. Postupem času se budovy rozpadnou a příroda ho úplně pohltí. Proto je možná ideální čas navštívit toto poněkud hororové město.

Vstup je sem povolen pouze s průvodcem v organizovaných skupinách. Radioaktivita je poměrně v normě, ale přesto musíte mít s sebou dozimetr. Na druhou stranu lze do oblasti proniknout i na vlastní pěst. To ale pro nezvaného návštěvníka může špatně skončit, protože některé věci či místa jsou dodnes silně zamořeny a pouze vstup do jejich blízkosti znamená téměř jistou smrt. Například vraky aut či vrtulníků. Vyhněte se také určitě „rudému lesu“, přes který přešel radioaktivní mrak, všechny stromy uschly a po nocích svítily. V současnosti je les zase plný života, ale pro lidi může být stále nebezpečný.

Mount Everest – Nepál

Všem dobře známá nejvyšší hora světa. Jejich 8848 m n. m. se každoročně stává lákadlem pro stovky lidí. V některých dnech se zde dokonce tvoří zácpy. Fakt, že se jedná o nejfrekventovanější nepálskou horu, ještě neznamená, že výstup je bezpečný.

Nadmořská výška, velká zima, laviny – to vše jsou důvody, proč po sobě hora nechává každoročně až několik desítek mrtvých. Jejich těla často zůstávají na hoře, protože by bylo příliš riskantní je snášet dolů. Díky velké zimě nedochází k rychlému rozkladu, takže jejich mumie tu slouží jako varování všem, kdo by snad považovali výstup na Mount Everest za jednoduchý výlet.

Praia de Boa Viagem – Brazílie

Jestli vám tento název nic neříká, tak vězte, že se jedná o krásnou pláž ve městě Recife ve východním cípu Brazílie. Pláž je turistickým lákadlem města a oceán přímo láká ke koupání. Málokoho by napadlo, že vstup do vody na této pláži může být tou poslední věcí, kterou v životě uděláte.

Moře v okolí pláže bylo totiž v devadesátých letech 20. století zamořeno žraloky. Každoročně se zde odehraje několik útoků na lidi, z nichž více jak třetina končí fatálně. Množství útoků stále roste. Proto jestli plánujete cestu do Brazílie, tak smočení se ve vodách Pacifiku na této pláži si raději nechte ujít.

Řeka Colorado – USA

Známá řeka protékající jihozápadem USA, která se po 2740 km dlouhé pouti vlévá do Kalifornského zálivu. Její název pochází ze španělštiny a v překladu do češtiny znamená „barevná řeka“. Jedná se o jednu z nejdelších amerických řek. Nehledě v jakém státě se zrovna nacházíte, řeka se stala velmi populární u milovníků vodních sportů. Zejména milovníci raftování našli na řece Colorado svůj druhý domov. Řeka je ale nemilosrdná a vybírá si svou daň. Ročně si vyžádá desítky obětí na životech a stovky zranění. Nejnebezpečnější je sjíždět řeku při jarním tání sněhu v coloradských horách. To bývá řeka rychlejší a divočejší a samozřejmě také smrtonosnější.