St. Anton – Rakousko

Svatý Anton je vyhlášené lyžařské středisko v západním cípu rakouských Alp. Jestli rádi kombinujete lyžování a zábavu, tak jste zrovna tady na správné adrese. Najdete tu desítky kilometrů náročných sjezdovek, ale hlavně skvělé podmínky pro lyžování ve volném terénu. Prašanu je tu vždy dostatek. Ve velké kotlině pod vrcholem Valluga si na své přijdou jak pokročilí, tak začátečníci, ale především ti co se chtějí bavit.

Naleznete zde i skvělé příležitosti pro back-country lyžování. Na severních svazích zůstává prašan. Ale jak už bylo zmíněno, tak Svatý Anton je vyhlášený svým nočním životem, dlouho do noci otevřenými bary nebo třeba nočním sánkováním na svazích.

Nadmořská výška střediska: 1305 m n.m.
Nadmořská výška sjezdovek: 1305 – 2650 m n. m.
Počet vleků: 38
Délka sjezdovek: 160 km
6 denní permanentka: 262 €

 

Chamonix – Francie

Chamonix je známé jako Mecca extrémních sportů. Naleznete tu jak ty jedny z nejlepších terénů pro freeride na světě, tak i terény pro úplné začátečníky. Nejsou to však jen rozličné typy freeridových terénů, co dělá z Chamonix top destinaci. Jsou to i nádherné výhledy, mimo jiné na nejvyšší horu Evropy, Mont Blanc. Dále také samotné město, které je pulzujícím centrem lyžařského světa.

Skvělým zážitkem je cesta po Vallée Blanche. Dech beroucí jízda lemovaná ledovcovou scenérií. Tato trasa je lehce dosažitelná pomocí lanovky Aiguille du Midi přímo z města. Když máte smůlu na počasí, potom je čas vydat se to Les Houches a vyzkoušet freeride mezi stromy. Je to i ideální místo pro úplné začátečníky.

Údolí Chamonix se hluboce zařezává mezi nejvyšší hory a největší ledovce v Evropě. Výhledy na tyčící se velikány a plazící se ledovce jsou úžasné, a to jak z města, tak ze sjezdovek nebo tras mimo sjezdovky. Jak již bylo řečeno výše, město Chamonix je prostě jiné. Je to město zasvěcené v zimě lyžování a v létě horolezectví. Jeho centrum, kam nesmí auta, má neopakovatelnou atmosféru, kterou si po náročném dni v horách užijete i vy.

Nadmořská výška střediska: 1 035 m n.m.
Nadmořská výška sjezdovek: 1 035 – 3 840 m n. m.
Počet vleků: 42
Délka sjezdovek: 115 km
6 denní permanentka: 299€

Verbier – Švýcarsko

Pro náročnější jezdce, který se vyžívají v jízdě v boulích, je Verbier ten pravý resort. Ani milovníci nočního života zde nepřijdou zkrátka, protože středisko je jím vyhlášené.

Ve Verbieru naleznete některé opravdu náročně sjezdovky. Některé z nich nejsou oficiálně značené ani udržované, ale přesto jsou hojně využívané. Díky tomu se na nich vytvořila dlouhá pole plná boulí a nerovností a jsou výzvou pro každého zkušeného lyžaře. Pokud jste to právě vy, tak doporučujeme vyzkoušet zejména sjíždět z Chassoure a Col de Gentianes do Tortin.

Ve Verbieru si můžete zaplatit lyžování v prašanu s průvodcem a učitelem, který vás provede těmi nejlepšími a pro vás nejvhodnějšími úseky. Dejte si však pozor na kvalitu sněhu. Na jižních svazích se může ve slunečných dnech výrazně zhoršovat.

Nadmořská výška střediska: 1 500 m n. m.
Nadmořská výška sjezdovek: 1 500 m n. m. – 3 300 m n. m.
Počet vleků: 92
Délka sjezdovek: 115 km
6 denní permanentka: 349€

Tignes – Francie

Tignes a sousední Val d’Isére sdílí rozsáhlou lyžařskou oblast. Ta je vyhlášená dostupností freeridových tras pomocí lanovek. Jestli chcete mít jistotu, že někde bude sníh, tak je to právě Tignes, kde máte snad největší jistotu v Evropě. Hlavní sezóna zde trvá od Listopadu do května a od poloviny června do srpna se otevírá ledovec pro letní lyžování.

Možností lyžování ve volném terénu jsou takřka neomezené. Všude kam se podíváte se otvírají nádherné výhledy. Klasickou cestou je Tour de Pramecou nebo Oreilles de Mickey. Zvláště doporučujeme Vallon de la Sache, kde budete projíždět úchvatnými scenériemi národního parku.

Nevýhodou může být fakt, že vleky a lanovky jsou většinou v otevřeném terénu bez stromů a při špatném počasí je větší pravděpodobnosti jejich zavření.

 

Nadmořská výška střediska: 1 550

Nadmořská výška sjezdovek: 1 550 – 2 100 m n. m.

Počet vleků: 88

Délka sjezdovek: 300 km

6 denní permanentka: 278€

CHCETE VÝHODNÉ CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ?

Nechte si zdarma poradit od odborníků a získejte levné cestovní pojištění, které přesně odpovídá Vašim potřebám.

Warth – Schröcken – Rakousko

Warth a Schröcken byly donedávna poměrně neznámá střediska. V roce 2013 je přes kopec propojila lanovka se sousedními středisky Lech a Zürs a tím je zpřístupnila. Ve Warthu napadne v průměru 11m sněhu za rok, čímž se skoro vyrovná vyhlášeným střediskům v Severní Americe.

Středisko se může pochlubit severními svahy, které poskytují skvělé podmínky pro jízdu v prašanu. Jestliže jste příznivcem nočního života a rádi si užijete pořádnou párty po náročném dni na svahu, pak vězte, že Warth pro vás nebude tím ideálním místem. Po večerech je zde ticho a nabídka mimo lyžařských aktivit je omezená. Pro někoho to však může být velké plus.

Nadmořská výška střediska: 510 m n. m.
Nadmořská výška sjezdovek: 510 – 2 225 m n. m.
Počet vleků: 5
6 denní permanentka 524€

Val d’Anniviers – Švýcarsko

Jestli máte rádi starobylé horské vesničky a menší lyžařské areály, potom byste měli navštívit právě Val d’Anniviers. Síť sjezdovek zde není tak rozsáhlá, ale na druhou stranu tu není přelidněno, bývají zde vynikající sněhové podmínky a skvělé freeridové trasy.

Resorty Grimentz a Zinal mají dobré podmínky pro back-country lyžování. Když pojedete černou sjezdovkou Piste du Chamois, která vede od horní stanice lanovky do Grimetzu, tak cestou narazíte na pěkné freeridové trasy.

Pro milovníky tradičních horských vesnic a prázdných sjezdovek a svahů jsou resorty v údolí Val d’Anniviers jako stvořené.

Nadmořská výška střediska: 1 340 m n. m. – 2 000 m n. m.
Nadmořská výška sjezdovek: 1 340 – 3 000 m n. m.
Počet vleků: 43
Délka sjezdovek: 220 km
6 denní permanentka 271€

Monte Rosa Itálie

Moterosa má celkem tři resorty: Champoluc, Gressoney a Alagna. Každý z nich se nachází v jiném údolí a jsou propojené sítí lanovek. Jsou to poměrně malá střediska, které bývají v pracovní dny téměř vylidněná.

Pro experty a středně-pokročilé je zde hlavním lákadlem prašan. Několik výborných cest je možné podniknout přímo z horních stanic lanovek a určitě se zde vyplatí zaplatit si i Heli-drop (výsadek z vrtulníku) nebo se vydat na nějaký freeride mezi stromy.

Bohužel zde často vane silný vítr, který může zavřít vleky a lanovky.

Nadmořská výška střediska: 1 200 – 1 640 m n. m.
Nadmořská výška sjezdovek: 1 200 – 3275 m n. m.
Počet vleků: 23
Délku sjezdovek: 73 km
6 denní permanentka: 222€

La Grave – Francie

Toto středisko je dosti odlišné od předchozích, se kterými jsme se zde seznámili. La grave je malá vesnice, která nabízí pouze jednu letitou lanovku, která vás vyveze do 3 200 m n. m. Zde ale začíná ten pravý freeridový hardcore. Z horní stanice lanovky vede bezpočet tras mimo sjezdovky. Ty jsou však většinou vhodné pro experty. Jezdí se totiž v náročném terénu s ledovcovými poli, úzkými stržemi, srázy, prudkými svahy a místy, kde vám v případě pádu hrozí smrt. Proto jestli nejste zkušený jezdec se stovkami sjezdů v zádech, nedoporučujeme se vám právě sem vydávat.

Jestli jste milovníkem aprés-ski zábavy, pak toto také není středisko pro vás. Kromě lyžování toho tady moc k zabití nudy nenajdete.

Nadmořská výška střediska: 1 450 m n. m.
Nadmořská výška sjezdovek: 1 450 – 3 550 m n. m.
Počet vleků: 4
Délka sjezdovek: 5km
6 denní permanentka: 258€