Dlouhá procházka za slunečného a mrazivého zimního dne se psem je úžasný zážitek. Ale zima, sníh a chlad nejsou jen úžasné, ale také s sebou nesou pro Vašeho miláčka určité nebezpečí. Uvědomte si, prosím, následující nebezpečí.

Prochladnutí a uklouznutí

Při zimních procházkách myslete na to, že Váš pes může velmi lehce prochladnout, když stojí na místě. Čím mladší a menší pes je, tím hůře se se zimou vypořádává.

Nikdy nenechávejte svého psa bez dozoru. Nejen to, že může být ukraden nebo vystrašen, ale také může dostat omrzliny, mezitím co sedí a čeká na Vás.

Nikdy také nenechávejte psa nekontrolovaně běhat po nezasněženém ledě. Pokud pes uklouzne, a to se může stát velmi jednoduše, tak se mu mohou rozjet nohy a zvíře si může poranit svaly nebo zuby.

Chraňte tlapky a polštářky

Tlapky jsou v zimě ve velkém nebezpečí. Pes může přijít do styku s posypovou solí, která mu může rozežrat kůži. Mezi tlapkami mu mohou zůstat také zbytky sněhu, které mu mohou způsobit ekzém. Po příchodu domů proto vždy opláchněte tlapky a odstraňte sníh. Klidně můžete ostříhat chlupy kolem tlapek, aby se tam sníh hůř držel. Zvířeti packy také pravidelně mastěte, aby se zabránilo jejich vysychání.

Otrava ethylenglykolem

Ethylenglykol se používá v nemrznoucích směsích do automobilů. V zimě se nemůže do zamrzlé země vsáknout a zůstává proto na povrchu a zvíře s ním tak lehce může přijít do styku. Ethylenglykol je navíc sladký a psům chutná. Buďte proto obezřetní, aby Váš pes neolizoval fleky na sněhu nebo na zemi. Prvními příznaky otravy je zvýšená žízeň, potom pes neudrží moč, kymácí se a zvrací. Pokud máte podezření, že Váš pes látku požil, neváhejte a co nejdříve kontaktujte veterináře.