Jste příznivci horské cyklistiky, ale spíše než dlouhé výlety po krajině a po lesních či polních cestách, by Vás bavila techničtější jízda s náročnými výjezdy a prudšími sjezdy, zatáčkami a nerovnostmi? Nejste však žádní adrenalinový jezdci, kteří by se vyžívali v dlouhých skocích a rampách? Pak byste určitě měli vědět o areálech specializovaných stezek pro horská kola, které v posledních letech v Česku rostou jako houby po dešti.

Rozlišujeme dva typy areálů stezek. Buď jsou to takzvané „bikeparky“, nebo „singltreky“.  Bikeparky nabízejí povětšinou především sjezdové stezky, ke kterým se dostanete lanovkou. Jsou určené spíše pro zkušenější cyklisty.

Singltreky naopak nabízejí okruhy kombinující technické sjezdy a výjezdy. Areály nabízejí vždy několik okruhů rozlišených podle náročnosti, a tak si všichni cyklisté bez rozdílu věku, fyzické zdatnosti nebo zkušenosti přijdou na své. Singltreky jsou jednosměrné stezky speciálně vybudované právě pro jízdu na horském kole. Na stezkách se střídají technické sjezdy plné zatáček a drobných nerovností s náročnými, taktéž technickými, výjezdy. Dále můžete narazit na různé mostky přes rýhy a potoky nebo dřevěné chodníčky přes bažiny.

Areály mají většinou jedno nástupní místo, kde stezky začínají a končí. Nástupní místa běžně nabízejí půjčovnu kol, obchod s cyklistickým vybavením a nějaké občerstvení a ubytování. Tedy vše, co budete potřebovat.

Dnes jsme pro Vás vybrali ty nejlepší areály „singltreků“ v Česku, které rozhodně stojí za to navštívit.

Singltrek pod Smrkem

Nejstarší a nejrozsáhlejší areál stezek v České republice. Výchozí místo najdete v Novém Městě pod Smrkem a stezky se vinou na úbočí hory Smrk. Naleznete zde desítky kilometrů stezek různých obtížností. Na těch nejtěžších stezkách zažijete prudká stoupání po nerovném terénu a kamenech a velmi technické sjezdy plné zatáček s úzkými průjezdy mezi stromy a kameny. Dole Vás určitě budou bolet ruce od brždění. Naopak ty lehčí stezky nabízejí nenáročné, a přesto zábavné projetí v lesích okolo Nového Města a Lázní Libverda. Na hranicích s Polskem stezky plynule navazují na Single track Świeradów – Zdrój, který nabízí další desítky kilometrů stezek.

Singltrek pod Smrkem je spíše vhodný k vícedenním návštěvám, ať už kvůli své relativní odlehlosti, tak kvůli rozlehlé síti stezek, kterou jen těžko zvládnete projet během jednoho jediného dne.

Nástupní místo však nabízí i autocamp, kde můžete levně přespat. Dále zde najdete půjčovnu kol, obchod s cyklistickými potřebami, restauraci nebo koupaliště.

Rychlebské stezky

Asi 85 kilometrů stezek v nádherné krajině Jeseníků je vyhlášených svou kvalitou po celou dobu cyklistické sezony. Stejně jako Singltrek pod Smrkem nabízejí Rychlebské stezky jak technicky i fyzicky náročné stezky pro zkušenější jezdce, tak ty jednodušší pro méně zkušené. Ty nejtěžší traily jsou zde opravdu „chuťovky“, které není radno podceňovat.

I v Jeseníkách najdete vybavené nástupní místo, kde si můžete půjčit i kolo. To se obzvlášť hodí, pokud nevlastníte nějaké to dražší horské kolo, protože provozovatelé rozhodně nedoporučují se na horších kolech na stezky vydávat. Nejenže zážitek nebude takový, ale může to být i nebezpečné.

Cyklo aréna Vysočina

Stezky s nástupní místem v lyžařské a biatlonové Vysočina aréně v Novém Městě na Moravě jsou svým pojetím trochu odlišné. Nenabízejí tak prudké a technické sjezdy, ale jsou spíš „hravé“. Není zde takový rozdíl mezi obtížností stezek, i když jsou samozřejmě také rozděleny na jednodušší a složitější. Ty těžší nabízejí i různé překážky, které připomínají tratě světových pohárů v MTB. Tyto překážky, z nichž některé si troufnou sjet jen opravdoví mistři, jdou však vždy jednoduše objet.

Vysočinské stezky lze bez problémů projet během jednoho dne, ale některé si určitě budete chtít projet víckrát. Třeba i kvůli překonání rychlostního rekordu, protože stezky umožňují opravdu rychlou jízdu. Pokud Vás už nebudou bavit stezky, můžete si projet některé úseky tratě světových pohárů v MTB, které se zde každoročně konají. Další možností je výlet po krásné, lehce zvlněné krajině, která nabízí ohromné množství lesních a polních cest a samozřejmě i hospod a restaurací pro občerstvení.

POJISTĚTE SI
JÍZDNÍ KOLO

Trutnov trails

Areál v Trutnově je nový a stále se rozrůstající, s ambicemi zařadit se kvalitou i délkou stezek mezi největší a nejlepší v ČR. V současnosti se můžete projet na asi 17 kilometrech stezek různých obtížnosti. Vinou se nádhernou přírodou podkrkonoší plnou luk, lesů, pastvin a pískovcových balvanů a také výhledů na Krkonoše.

Nástupní místo samozřejmě nabízí služby jako je půjčovna kol a občerstvení. Ježdění po stezkách lze spojit s výlety po okolí. Můžete zajet do Krkonoš, Adršpachu, Babiččina údolí, Žacléřska, na Rýchory nebo navštívit Broumovsko.

Singletrail Moravský kras

Tento úplně nový areál se výjimečně nenachází v horách, ale v jihomoravské Jedovnici v Moravském krasu. Areál nabízí kolem 30 km stezek a stále se rozrůstá. Stezky jsou svým charakterem spíše jednodušší už proto, že nenabízejí žádné prudké výjezdy ani sjezdy. Rozhodně to ale neznamená, že by byly nudné. Díky své dobré dostupnosti z Brna se hodí pro jednodenní výlety, ale díky kempu v nástupním místě zde lze strávit i delší čas. A určitě se nebudete nudit, protože když už budete mít všechny stezky projeté, můžete vyrazit na cyklo výlet do nezvyklé a pěkné krajiny Moravského krasu.

 

MAPA