Ničivé povodně v Texasu

Tropická bouře Harvey bičuje pobřeží Texasu ve Spojených státech amerických. V oblasti metropole Houston v minulých dnech napršelo přes 120 cm srážek, místy i mnohem více. To je více, než zde běžně naprší za celý rok. Takto enormní množství srážek bylo způsobeno faktem, že bouře dlouhou dobu zůstávala stát na místě. Nasávala vodu z moře a v provazcích deště ji doslova lila na pevninu.

Takové množství srážek samo o sobě způsobilo rozsáhlé povodně. Další problémy způsobují přetékající protipovodňové hráze, z nichž se některé již protrhly. Bouře Harvey také způsobila, že se hladina moře zvedla a kvůli tomu do něj řeky nemohou odvádět vodu. Pobřeží navíc bičují velké vlny. Všechny tyto faktory způsobily, že 500 letá povodeň zaplavila velké části území, na kterém žijí statisíce lidí. A to i mimo zátopové oblasti.

Lidé zanedbali pojištění proti povodním

Podle expertů to bude nejdražší katastrofa v moderních dějinách USA. Problémem však je, že přibližně 80 % majitelů domů v oblasti není pojištěno proti povodním. Během minulých let dokonce počet pojištěných nemovitostí výrazně klesal.  To bylo způsobeno především tím, že poslední velké záplavy v oblasti způsobila tropická bouře Allison před 16 lety a lidé se tak přestali povodní obávat.

Ve chvíli kdy voda opadne a lidé zjistí rozsah škod na svých majetcích, mnohým zbydou oči pro pláč, protože budou muset šáhnout hluboko do rodinných úspor, nebo se dokonce zadlužit, aby své domy opravili. Někteří budou své domy nuceni dokonce prodat.

V našich končinách žádná tropická bouře (alespoň prozatím) nehrozí, ale ze zkušeností víme, že ničivé povodně mohou devastovat města a obce i v Česku. Škody na majetku však nepáchá pouze voda, a proto by bylo bláhové si myslet, že když nežijete v záplavové oblasti, tak jste v bezpečí. Máte dostatečně pojištěn svůj majetek?

Nenechávejte nic náhodě a kontaktujte Modul Servis. Naši specialisté mají dlouholeté zkušenosti a dokáží Vám nabídnout výhodné pojištění přímo na míru Vašim potřebám.