Od 1. ledna 2020 začne v Česku platit povinné plošné čipování psů. To má za úkol především zpřísnit podmínky pro chov psů a také v ideálním případě vymýtit jejich množírny. Tato nová povinnost však s sebou nese další „úskalí“. Důležitou roli hraje povinné čipování totiž také v otázce odpovědnosti za škody způsobené psem. Podle nového občanského zákoníku mají psi status „smysly nadaného živého tvora“ a odpovědnost za škodu způsobenou zvířetem, tedy i psem, nese téměř v každé situaci vlastník zvířete, a to i v situaci, kdy psa půjčí někomu jinému. V takovém případě vlastník a dočasný opatrovatel odpovídají za psa společně a nerozdílně.

Jak správně najíždět na dálnici

Myslíte si, že škody způsobené psem nemohou být příliš závažné? Přečtěte si následující dva případy.

Majitelka psa se před odjezdem na dovolenou rozhodla, že nechá psa v psím hotelu. S hotelem uzavřela řádnou smlouvu a odjela na dovolenou. Jednoho dne však pečovatelka po krmení nedovřela dveře a pes utekl. Našli ho na sousedním pozemku poté, co zardousil pět slepic. Majitel hotelu i majitelka psa odpovídají za škodu společně a nerozdílně. Majitel zardoušených slepic se tak může rozhodnout, na kom bude škodu vymáhat. Majitel hotelu a majitelka psa mohou následně zaplacenou částku vymáhat jeden po druhém.

Pan Novák šel venčit svého psa. Dříve, než došel na louku, rozhodl se svého psa odvázat z vodítka a nechat volně běhat. Ten však samou radostí z čerstvě nabyté svobody vběhl na přilehlou silnici, kde zrovna velkou rychlostí projížděl motorkář. Ten při srážce a následném pádu utrpěl vážná zranění s trvalými následky, která způsobila omezení uplatnění motorkáře na trhu práce. Majitel psa bude také muset uhradit ušlý zisk za dobu pracovní neschopnosti.

V prvním případě, kdy škoda nebyla nijak vysoká, by její zaplacení nikoho o úspory nepřipravilo. V druhém případě by se ale náhrady škod mohly vyšplhat do astronomických výšek a nepojištěného majitele zadlužit na zbytek života.

Ve kterých situacích majitel nemusí odpovídat za škodu způsobenou zvířetem?

Občanský zákoník stanovuje i situace, kdy se majitel může zprostit odpovědnosti za své zvíře. První možností je, že slouží-li domácí zvíře vlastníkovi k výkonu povolání či k jiné výdělečné činnosti nebo k obživě, nebo slouží-li jako pomocník pro osobu se zdravotní postižením a pokud vlastník prokáže, že nezanedbal potřebnou pečlivost, nebo že by škoda vznikla i při vynaložení potřebné pečlivosti, tak se vlastník odpovědnosti zprostí.

Další možností je, když Vám zvíře někdo odcizí. V takovém případě hradí veškeré škody způsobené zvířetem osoba, která jej odcizila.

Pokud máte psa a chcete být chráněni proti případným škodám, které by mohl způsobit, doporučujeme si sjednat pojištění občanské odpovědnosti. Pojištění lze sjednat buď samostatně, nebo jako součást pojištění občanského majetku. V obou případech nás neváhejte kontaktovat a naši odborníci Vám pomohou vybrat produkt, který bude vyhovovat Vašim požadavkům.

VÝHODNÉ POJIŠTĚNÍ
VAŠEHO MAJETKU